Hvad nu hvis den du ser i spejlet, slet ikke er et spejlbillede?

Kan du koncentrere dig i 84 minutter? Altså virkelig koncentrere dig? I så fald giver denne film en ophøjet indsigt i Schrödingers paradoks, parallelle universer og den store sammenhæng mellem alting.

Jeg ved godt filmen for nylig har været i TV, og at du nok gik glip af den. Måske så du de første ti minutter og tænkte, ”hvad pokker er det for noget?”, hvorefter du zappede over på noget letfordøjeligt. Mit mål med denne anmeldelse er at fortælle dig, at du har snydt dig selv for en oplevelse. Måske læste du teaseren og vidste med dig selv, at dén gad du ikke se.
”En komet skal passere jorden. Et middagsselskab skal afholdes. Men pludselig forsvinder strømmen, mystiske hændelser begynder at ske og en grusom sandhed lurer måske bag døren”.
Sådan står der i teaseren på vores websøgning. Og helt ærligt. Det er noget ævl at skrive. Det er én eller anden erhvervspraktikant et eller andet sted, som har fået lov til at lege med ordene. Det er i hvert fald ikke særlig godt til at beskrive, hvad filmen faktisk handler om.
Schrödingers kat. Et tankeeksperiment for kvantefysikere hvor paradokset opstillet af Schrödinger blev så glimrende fortolket af vores egen Niels Bohr: Partiklernes natur er sådan, at under visse betingelser (nemlig de betingelser, som skyldes usikkerhedsrelationen) kan man ikke længere tildele dem rumlig placering og bevægelsesmængde, fordi disse begreber simpelthen ikke længere giver mening.
Og hvad har det nu med filmen at gøre? Jo hele basis for filmen er, at hvis man ikke kan tildele rumlig placering, så kan man teoretisk både eksistere og ikke eksistere. Endda flere steder på samme tid. Det er noget med parallelle universer.
Og det er her hvor filmen på en snedig måde demonstrerer paradokset så det står lysende klart, at det er ret kompliceret, det der paradoks.
Altså. Havde jeg skrevet teaseren, så ville der stå noget i retning af:
”Hvis man ser bort fra den udløsende faktor, som egentlig er lidt vrøvlet, hvad kan man så få ud af Schrödingers paradoks? Kan man i det hele taget eksistere samtidig i flere parallelle universer, og hvordan kan man finde ud af, om man gør. Og hvis man gør, kan man så bruge det til egen vinding?”
Og før du tænker, at nu skal du reservere materialet og hente det på biblioteket, så skal du lige vide en enkelt ting mere: FILMSTRIBEN. 
Det er noget biblioteket abonnerer på for dig. Du kan gratis se filmen online uden at flytte dig en meter fra, hvor du er lige nu. Det kræver kun, at du er registreret som låner, og at du har en pinkode til biblioteket.
Lige et par gode råd. Læg mærke til farverne. Læg mærke til når folk siger noget andet end de gjorde før.
Når man bliver nørdet nok til at stille skarpt på ALLE detaljer, så giver filmen mest mening.
Mit paradoks var, at jeg troede at filmen bare skulle bruges til at brænde en time af, indtil maden var klar. Havde jeg skullet lave maden, og lige se lidt af filmen medens kartoflerne kogte løs i ovnen, så var det nok maden, der var brændt af.

 

Materialer