Dronningen af soul takker af

19.02.19
Men det er os, der takker, for hun har givet os mange håndfulde sange, som vi ikke ville have været foruden. R.E.S.P.E.C.T.

Da Aretha Franklin ”The Queen of soul” tidligere på året(2018) døde 76 år gammel af kræft i bugspytkirtlen, efterlod hun en gigantisk musikalsk arv til samtiden og eftertiden.
 I denne anledning har Atlantic Records udsendt en dobbeltcd med periodens udsendte Aretha Franklin singler. Og hvilken liste, egne numre og ikke mindst samtidens store komponisters numre. Og hvilken fantastisk stemme, den er absolut dronningetitlen værdig. 
Aretha startede som så mange andre som gospel-sangerinde (faderen var baptistpræst i New Bethel Baptist Church i Detroit), og hun bevægede sig med tiden(1960erne) over i popmusikkens grænseland  – og soul’en ikke mindst. 
Efter at have skiftet forlag fra Columbia Records til Atlantic Records buldrede hun igennem med sangen ”I never loved a man the way I loved you”. Senere fulgte numre som f.eks. Otis Redding nummeret "Respect", og en række af Arethas egne "Baby I Love You", "Chain of Fools", "(Sweet Sweet Baby) Since You've Been Gone", "Think", "Share Your Love With Me", "Call Me", and "Don't Play That Song". Numre som nok kunne få mange af tidens andre stjerner til at slikke sig om munden, og gøre næsten hvad som helst for at komme til at synge dem. Men Aretha er svær at efterfølge, også selvom hun selv tog sange ind og gjorde dem til sine egne, f.eks. Carole King nummeret "You Make Me Feel Like a Natural Woman", som decideret blev en af Arethas signatursange. Eller hvad med The Band nummeret ”The Weight”, her skovles der soul og personlig integritet ind. Et af de numre jeg var specielt glad for at genhøre var McCartney-nummeret ”Eleanor Rigby”, der i Arethas version bliver til et fuldbårent soulnummer. En fuldstændig fantastisk version. 
Arethas store stemme spænder over flere oktaver, hun kan synge dybt, højt – kort sagt, hun sang alt og alle af banen i disse år. Tak for sangen Aretha, den lyder forhåbentlig også i himlen, hvis man ved et eller andet mirakel eller bogføringsfejl selv skulle ende der.

 

Materialer