Projekt Sproggaven

Projekt Sproggaven bygger på forskning, der viser, at en tidlig pædagogisk sprogindsats i supplement til børns sprogindlæring derhjemme kan være af afgørende betydning for børns muligheder senere i livet.

Fredensborg Kommune har siden 2016 kørt projektet Sproggaven i alle kommunens dagtilbud for børn i alderen 0-6 år. 

Med afsæt i en bogkanon, der indeholder 16 titler på særligt udvalgte bøger, arbejder ansatte og børn i kommunens dagtilbud gennem udvidet dialogisk læsning med sprogudvikling og sprogtilegnelse. Bogkanonen bygger på bøger, der er nøje udvalgt og vurderet til at styrke barnets sprog gennem brug af udvidet dialogisk læsning. Udvidet dialogisk læsning indeholder flere forskellige elementer udover den klassiske højtlæsning, herunder samtale omkring fokusord, genfortælling af bogens handling, samt leg og kreative aktiviteter, der udspringer af bogens handling. 

På Fredensborg Bibliotekerne er vi en tæt samarbejdspartner og laver fast flere forskellige arrangementer, der støtter op omkring dagtilbuddenes arbejde med Projekt Sproggaven.

2-4 gange årligt indbyder vi vuggestuer og børnehaver til Eventyrtimer, hvor vi ud fra én af bogkanonens titler dykker ned i det litterære univers, læser højt og leger os gennem fortællingen sammen med børnene. Derudover inviterer vi to gange årligt til teaterforestillinger og bestræber os på at finde forestillinger, der repræsenterer én af bogkanonens titler. 

Som noget nyt har vi netop tilføjet en særlig opstilling af bøger i vores børnebiblioteker i alle bysamfund, der indeholder titlerne fra Sproggavens bogkanon i ekstra mange eksemplarer. Det betyder, at alle forældre og børn altid kan gå på deres lokale bibliotek og låne dén bog, som barnet arbejder med i sit dagtilbud, netop har oplevet som teaterforestilling eller eventyrtime på biblioteket, med hjem.

 

Har du spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte os.


> Find din lokale børnebibliotekar her på hjemmesiden 

 

Læs mere om Projekt Sproggaven på Fredensborg Kommunes hjemmeside

 

 

Materialer