Satirisk og humoristisk lille billedroman om bagsiden ved at være mor.

25.05.20
Er du nybagt mor og ved at blive vanvittig over, at dine dage er fyldt med lortebleer (eller utålmodig venten på samme) og babygylp, så tag lige og læs Katrine Quornings lille roman ”Modergalskab”. Den er hurtigt læst, så du kan godt nå det, mens din baby tager sig en lur.

Wauw, det kan være hård kost at være på barsel. Det er mindre end et år siden, at jeg selv var fanget i barselsboblen, og jeg husker tydeligt alle op- og nedturene. Og måske derfor fangede Katrine Quornings lille roman om modergalskab min opmærksomhed. Der har været en stigende tendens til at behandle moderskabet og morrollen i dansk skønlitteratur de sidste par år, og det er blevet gjort på mange forskellige måder. Quorning gør det i en blanding af skrift og illustrationer med humor, satire og GALSKAB. 

Vores mor i bogen er mildest talt træt af livet på barsel – hun er træt af sin mødregruppe, træt af sin mor og træt af sin kæreste, som hun har baby Jonathan med. Hun forsøger at finde sig et spændende kommunikationsjob, for som hun siger ”… jeg vil bare gerne ud af den her barselsboble og udrette noget. Bruge min uddannelse til noget andet end at analysere farven på babylort.” (fra ”Modergalskab”, s. 34). Men også det job, som det endelig lykkes hende at lande, bliver hun træt af. Heldigvis har hun en god veninde, Musse, som hun ikke er så træt af – og de to har sig nogle vanvittig sjove samtaler om meningen med det hele.   

Katrine Quorning rammer hovedet på sømmet, når det kommer til at formidle de følelser, der kan opstå i kølvandet på at have bragt et lille menneske til verden, på at have ’mistet’ sit tidligere jeg i samme ombæring, men alligevel være fuld af ambitioner. Hun gør det på let og spiddende vis, og jeg grinede mange gange undervejs (ikke mindst af hendes sjove illustrationer), fordi jeg virkelig kunne genkende mig selv i hendes beskrivelse af moderGALskab.    


Romanen får mig til at tænke på Line Kjeldsen Jensens tegnede fortælling ”Hver dag starter det forfra”. Kast dig over den, hvis du kan lide ”Modergalskab

Lån på biblioteket