Forside: Vintertælling
Forside: Vintertælling

Overbevisende dansk roman om indianernes verden

Adstadige bøger om indianere sælger knap så godt som en ny krimi af Jussi, men for os, der godt kan lide ro og eftertænksomhed, er ”Vintertællingens hemmelighed” en skøn læseoplevelse.

Som bibliotekets toptrænede specialist inden for alt, hvad der har med indianerlitteratur at gøre, var det med stor glæde, at jeg opdagede en ny roman for voksne om netop indianere. Den slags er ikke hverdagskost. Jeg var dog en smule skeptisk på forhånd. Hvor god kan en bog om indianere være, når den er skrevet af en dansker? Virkelig god, skulle det vise sig. Man behøver åbenbart ikke være amerikaner med frynset hjorteskindsjakke og Stetson for at kunne skrive om indianernes liv og kamp. Heller ikke undertitlens antydning af, at bogen havde et krimielement (som jeg normalt skyr som pesten), viste sig at være et problem.

Romanen handler meget kort om den unge fyr No Name, som er lidt af et udueligt udskud i sin lejr af Sioux-indianere (formentlig i første halvdel af 1800-tallet). Han bliver besat af tanken om at finde ud af, hvem der myrdede hans eneste ven i lejren – og ikke mindst, hvorfor han skulle myrdes. Det fører til flere mysterier samt et møde med en ældre eneboer fra ærkefjenderne i Pawnee-stammen - og til sidst en dåd ud over det sædvanlige.

Jeg har læst rigtig mange romaner om indianere – også mange som er set fra indianernes synsvinkel. ”Vintertællingens hemmelighed” er en af dem, som mest overbevisende fører læseren ind i indianernes tankegang, dagligdag og væremåde, uden at det bliver uudholdeligt romantiserende, og samtidig med at persongalleriet fremstår som ægte nuancerede og genkendelige mennesker. Dét er altså en præstation. 

Yndere af højt tempo og makabre mordhistorier vil blive skuffede. Læs den hvis du holder af en smuk og lidt anderledes bog, som er forholdsvis nem at gå til. Gid dette blot er starten på en serie om No Name, men det er nok desværre for meget at håbe på.
 

Materialer