Bogforside: Purity af Jonathan Franzen

En algoritme og en bibliotekar kan ikke tage fejl

En algoritme på den nye litteraturanbefaler Læsekompasset.dk anbefalede den til mig, og som bibliotekar af kød og blod, må jeg erklære mig enig: ”Purity” af Jonathan Franzen er værd at læse.

Forleden blev jeg på det groveste shanghajet af en af mine kolleger her på biblioteket til at være testperson på folkebibliotekernes nye fælles anbefalelsestjeneste Læsekompasset.dk, som pt kører i en slags offentlig betaversion. Ud fra mine svar på kriterier såsom tempo, stemning, univers og skrivestil mente Læsekompasset, at jeg skulle læse romanen ”Purity” af Jonathan Franzen.

Som sagt så gjort. Og jeg må medgive, at Læsekompasset ikke var helt galt på den. ”Purity” er en glimrende roman om moderne vestlig kultur, menneskelige forviklinger og dybe hemmeligheder. Handlingen er centreret om den unge kvinde Pip, der lever en forholdsvis normal tilværelse med skodjob, studiegæld, kærlighedsfrustrationer, og en mor der er nægter at fortælle hende, hvem hendes far er. På et tidspunkt kommer Pip i kontakt med en repræsentant for organisationen The Sunlight Project, som er en slags Wikileaks anført af den karismatiske tysker Andreas Wolf, og bliver opfordret til at slutte sig til dem i deres hovedkvarter i Sydamerika.

Se, så skulle man tro at handlingen bare kørte derudad, men nej, man skal lige vænne sig til, at bedst som man har lært Pip at kende, forsvinder hun midlertidigt ud af historien, hvorefter man hører om Andreas Wolf. Og bedst som man har lært Andreas Wolf at kende, skifter fokus til at ny person. Og sådan bliver det ved over de første 3-400 sider, indtil trådene langsomt begynder at samles igen, og den rystende sandhed lidt efter lidt går op for en. Åh, det er så smukt komponeret, at man må frydes og godt kan tilgive de ekstremt lange kapitler, og at forfatteren måske er lige lovlig snakkesalig. Det er dog altid interessant, og man bliver godt udfordret intellektuelt.

Og sådan bliver ”Purity” til en roman, der hæver sig langt over den mest overfladiske underholdningslitteratur uden at være for svært tilgængelig eller særlig mystifystisk. Præcis som jeg kan lide det! Ikke så ringe klaret af Læsekompassets algoritme.

Materialer