The Americans Sæson 1

Første sæson af den amerikanske tv-serie, The Americans, udkommer nu på dvd i Danmark. Serien foregår i 1981 i Washington D.C., hvor ægteparret Philip og Elizabeth Jennings bor i en forstad med deres to børn.
 
Parret, der er seriens hovedpersoner, spilles af Matthew Rhys og Keri Russell der henholdsvis bedst kendes fra Brothers and Sisters og Felicty, - ja hende! Serien tager fat i de klassiske spionagtige temaer og krigsførelse, der er uofficiel og langt inde bag fjendens linjer.
 
Indrømmet; det er ganske spændende og fascinerende. Philip og Elizabeth er spionerne det hele handler om, de er lykkeligt gift, har to børn, de har venner, kolleger og arbejder i rejsebranchen. Det hele er altså normalt, lige bortset fra at ingen ved, at de er russiske spioner. Endda så hemmelige spioner at nærmest ingen ved, at de overhovedet eksisterer. De er såkaldte "sleeper agents", som ifølge officielle efterretningstjenester kun findes i romaner. Ikke desto mindre har seriens skaber, den tidligere C.I.A.-officer Joe Weisberg, da en smule at have sin historie i. 
 
I seriens første afsnit får Philip og Elizabeth en ny nabo, da en familie, hvor faren er F.B.I-kontraspionage-agent, flytter ind. Det sætter gang i tingene, og det er ganske spændende. Historien er da også godt skruet sammen. Man lægger ikke mærke til, om afsnittene er lavet efter en bestemt skabelon, og det må siges at være et positivt tegn. Noget andet positivt er, at serien er ret original; jeg kan ikke komme i tanke om ret mange nye serier, der foregår under den kolde krig eller omhandler denne. Samtidig er det befriende, at tempoet er en slags "mellemtempo"; det er ikke helt langsomt som i Twin Peaks og ikke helt overdrevet som i C.S.I. Hovedpersonerne spiller godt, rigtig godt, og man er som seer ikke i tvivl om, at de lever en dobbelttilværelse. Der er et glansbillede på overfladen og grænseoverskridende kriminalitet (på mange måder) bare man skræller lidt af skallen af.
 
Et andet interessant aspekt ved The Americans er, at man som seer kan tage sig selv i "at holde med fjenden". Det er lidt som med The Sopranos, hvor seeren (de fleste vel) fatter sympati for mafiabossen, der går til psykolog. Det er det samme der sker her, man sidder og håber at kommunisterne lykkes med alle deres planer, og at F.B.I. bare skal holde sig langt væk. Samtidig har FX gjort sig selv og alle andre den tjeneste, at de der spiller russere i serien (i hvert fald de fleste af dem) rent faktisk taler russisk og ikke gebrokkent engelsk. Det er en detalje, men dejligt.
 
En god ting ved at serien foregår i starten af 1980'erne er, at man som seer er befriet for alle de mange gadgets, enhver krimiseries karakterer i dag har adgang til. På undertegnede virker det irriterende med "en, to, tre og vupti - så har vi opklaret ALT ved hjælp at en smart kode-dna-overvågnings-maskine-der kan alt-og-sørger for at de gode vinder", fra skaberne af f.eks. C.S.I, Person of Interest m.fl.
 
Anbefalet af Martin Lind
Materialer