Velskrevet spænding…

19.02.19
Jan Kjærstad har begået en raffineret bog, der ransager folkesjælen, efter katastrofen er indtruffet …..

Kan man kalde en bog raffineret?Ja ….i dette tilfælde mener jeg, det er helt på sin plads! Romanen ”Storefjeld” af Jan Kjærstad er en rubiksterning, hvor brikkerne først falder på plads til sidst, og det skrives, uden man bliver hverken irriteret eller keder sig undervejs.
Arbeiderpartiets koryfæ, Arve Storefjeld, findes myrdet i sin feriehytte. Sammen med ham finder man også hustruen, datteren Gry, datterens franske filminstruktør mand og dennes 8-årige barn. Alle brutalt myrdet.
Mordene vækker stor opmærksomhed og rædsel i det norske folk… helt på linje med, hvad der skete, da Anders Breivik udførte sin ugerning i 2011, og det er nok ikke helt tilfældigt. For hvad sker der i en folkesjæl, i det enkelte menneske, når en national katastrofe indtræffer? Kan man blive ved med at se og føle rædslen, eller indtræffer der et tidspunkt, hvor man ligeså godt kunne vente på næste afsnit i en tv-serie? 
Vi følger den norske tragedie gennem 3 forskellige personer. Ine Wang, en midaldrende journalist som har haft sin storhedstid og mærker chancen for et comeback. Hun er tilfældigvis ved at lægge sidste hånd på en biografi om Arve Storefjeld, og får ved tragedien en åbenlys chance for at vende tilbage i rampelyset. Hun finder en ny vinkel på hele den tragiske historie ved at interviewe Nicolai Berge, Gry Storefjelds tidligere forlovede og selv en slags ”arving” i Arbeiderpartiet. Dette får nogle overraskende konsekvenser for både Nicolai Berge og Ine Wang. Det midterste kapitel i bogen ses ud fra byretsdommer Peter Malm´s ståsted: en veletableret og respekteret dommer, der pludselig får sit livs mest markante sag. En sag, som bringer også ham selv i centrum, og som kan bevirke, at det ikke blot er ham, der kan dømme, men  også han risikerer at blive dømt på sin juridiske kunnen og moral. Sidste kapitel er Nicolai Berges, og mere vil jeg ikke afsløre, for ikke at tage spændingen ud af romanen. 
Dette er ikke en krimi, og egentlig heller ikke en spændingsroman… selvom man sluger den på linje med en sådan. Blot kan jeg konstatere, at Jan Kjærstad har gjort det igen: skrevet fængende og vedkommende.

 

Materialer