Forside: Udflugt til Hanging Rock
Forside: Udflugt til Hanging Rock

Mysteriet ved Hanging Rock

Uheld, mord eller overnaturlig forsvinding?

Litteraturformidler Rune Christiansen fortæller om "Udflugt til Hanging Rock" af Joan Lindsay på (cirka) 30 sekunder.

 

I 1900 forsvandt tre piger og deres lærer på uforklarlig vis under en picnic til klippeområdet Hanging Rock i Victoria, Australien. Mysteriet blev aldrig opklaret, men teorierne og spekulationerne er den dag i dag utallige.

Joan Lindsays roman ”Udflugt til Hanging Rock” er en milepæl i australsk litteratur. Den tager udgangspunkt i den (formodentlig) virkelige forsvinding, men spinder en fiktiv historie op omkring de konsekvenser forsvindingen fik for de mennesker, der på den ene eller anden måde var forbundet til de forsvundne personer.

Var der tale om en forbrydelse? Et uheld? Eller gemmer Hanging Rocks labyrintiske vulkanklipper på noget overnaturligt, en mytisk kraft, der trækker i os som mennesker og langt overgår vores forstand. Bogen er ikke bare en refleksion over et fascinerende mysterium, men et indblik i den menneskelige naturs reaktioner i mødet med det uforklarlige – naturligt eller overnaturligt.

Her er ikke tale om en klassisk krimi eller et hårrejsende gys. Den sande styrke ved ”Udflugt til Hanging Rock” er den sanselige fortælling, der i et roligt tempo og med et smukt, beskrivende sprog trækker læseren længere og længere ind i Victorias natur og de involveredes ydre og indre kampe for at komme overens med hændelsen.

Bogen udkom første gang i 1967, men det er første gang, den udkommer på dansk. Og det er ikke et sekund for tidligt. Und dig selv en fascinerende oplevelse og læs ”Udflugt til Hanging Rock”.