Forside: Maskiner som mig
Forside: Maskiner som mig

Maskiner som mig

… og mennesker som dig

1980ernes England. En ung mand, Charlie, investerer i teknologiens seneste gennembrud - ”Adam” - en menneskelignende, selvtænkende robot, der inden længe ændrer Charlies hverdag fuldkommen – og ikke mindst Charlies forhold til den smukke overbo Miranda.

Men konflikter lurer. Både i form af Englands kamp om Falklandsøerne, Mirandas opgør med sin dystre fortid og Charlies forståelse af, hvordan Adam egentlig forandrer hans liv for altid. 

Ian McEwan er en af Englands største nulevende forfattere, og er bedst kendt herhjemme for romanerne ”Barnets Tarv” og ”Soning”. Fremragende fortællinger, der på smukkeste vis skildrer menneskelige relationer, og de kampe stærke relationer kræver. ”Maskiner som mig” er klart science fiction med sin undersøgelse af menneskets møde med de selvtænkende robotter. Men hvor romanen let kunne være faldet i teknologifortabelsens faldgruber, så formår McEwan, der ikke før har prøvet kræfter med science fiction-genren, at holde fokus på det menneskelige, psykologiske aspekt frem for teknologiens muligheder. McEwans interesse ligger nemlig først og fremmest i en almindelig persons hverdagsagtige møde med denne overrumplende opfindelse, der er skabt til at falde ind i hverdagens vanlige rutiner, og så alligevel – langsomt og sikkert – medvirker til et totalt opbrud i hovedkarakterens liv og ’vanlige’ handlinger.

Bogen er derfor både en kompliceret kærlighedshistorie og samtidig et slags studie i, hvordan selvtænkende robotter kan ændre de små ting i vores liv til noget større. McEwan har et flot, velovervejet og intelligent sprog, der gør romanen til en nydelse læsemæssigt. Men det er også en roman, der trækker på læseren både følelsesmæssigt og intellektuelt og kræver, at vi reflekterer over, hvad vores relationer til andre mennesker egentlig koster os.