fremtidens-araberen-barndom-i-mellemoesten-1978-1984

Fremtiden er ikke fremtiden

13.04.18
Ind i mellem er jeg blevet spurgt om, at hvis nu man er sådan en person, der ikke læser tegneserier, men så alligevel skulle prøve at læse sådan en, hvilken en skulle det så være? Efter at have læst Riad Sattouf’s Fremtidens araber (bind 1, 2 og 3) vil jeg uden tøven sige, det er den, du skal læse.

Riad Sattuff er barn af en fransk mor og en syrisk far. På farens foranledning flytter familien først til Libyen og siden til Syrien, hvor Riad skal gå i skole, og familien skal bosætte sig. Alle skal de blive en del af det moderne nye arabiske samfund, én fremtidens araber. Men fremtiden har langt fra indfundet sig i et samfund, hvor undertrykkelse og vold er dagens orden. Hvor mænd udadtil er alt, kvinder intet, og hvor diverse diktatorer styrer landene med lige dele vold, nepotisme og korruption. Det er hård kost, ikke bare for den lille Riad, men selvfølgelig også for hans mor, der er vant til et andet liv i Frankrig. I skolen er volden fra lærernes side på en gang systematiseret og så himmelråbende stupid, at det er til at græde over, og gennem Riads far bliver man helt uden filter, på godt og ondt, repræsenteret for en figur, der rummer de frustrationer, den splittelse og de indgroede gammeltestamentlige samfundsnormer, man ind imellem bliver repræsenteret for fra denne del af verden, samtidig med han sådan set er en god og kærlig far, der jo bare vil sig selv og sin familie det bedste.  

Så hvordan fortæller man sådan en historie om sådan en opvækst uden at falde i samtlige de patetiske og selvretfærdige grøfter, der kunne ligge i dette spor?
Det gør man ved at være en gudsbenådet fortæller, med et stort humoristisk overskud, og tillige en meget dygtig tegner. Og selv om stilen er karikeret, er indfaldsvinklen til det hele nøgtern og realistisk og stort set blottet for sentimentalitet. Ting bliver vist og forklaret, verbalt og visuelt, men aldrig overspillet eller overdramatiseret. 
Så er du den typiske ikke tegneserie læser, så er det nu, du skal slå til og give Fremtidens Araber chancen. Min kone, der meget sjældent læser tegneserier, læser den lige nu, og hun har nu talt om den, ikke bare en dag, men i flere dage, den gør indtryk, og den rammer massivt lige ned i nogle af vor tids mest debatterede emner. Men den serverer ingen nemme løsninger eller politiske propagandistiske udsagn. Tværtom holder den hele vejen igennem en nøgtern observerende, underspillet og humoristisk tone og balancerer frejdigt, som meget anden stor kunst, på den berømte knivsæg.
Fredensborg Bibliotekerne har den til udlån, læs den, læs den, læs den…

 

Materialer