Et blik ind bag virkelighedens slør

Nervepirrende debutroman, der tager os helt ind bag virkelighedens smuldrende mure

I ’Verdenshjertet’ befinder vi os i en ikke så fjern fremtid, hvor pandemierne er overstået og hvor økokapitalismen har vundet fremdrift og nu er den styrende ideologi. Mads Arvesen er en enspænder og en af økokapitalismens tabere – en ung mand uden egentligt job, der må skrabe sammen til dagen og vejen som freelance tekstforfatter på en onlineportal kaldet EasyJobs. Arbejdet udføres om natten, og Mads holder så fri fra om dagen, hvor han bruger det meste af tiden på at sove.

Småjobbene betaler, men kun lige nok til huslejen og bananer og havregryn. Det ændrer sig dog, da Mads en dag får chance for at redigere en roman for en ukendt debutforfatter – et arbejde, der betaler godt, og som Mads fordyber sig så meget i, at han stort set omskriver hele romanen. Da romanen så bliver en kæmpe succes ændrer Mads’ verden sig fuldkommen – men ikke til en succeshistorie, som man skulle tro. Nej, den smuldrer i stedet, og bid for bid bryder virkeligheden ned, og sandheden bag verden omkring os siver langsomt imellem sprækkerne.

’Verdenshjertet’ er en virkelig god bog. Slet og ret. Den er velskrevet, og sproget er fyldt med symbolik og subtile henvisninger, der gør teksten til en gåde i sig selv, man som læser med sitrende nerver forsøger at dechifrere. Derudover er historien medrivende og gådefuld og med noget på hjertet (bogstavelig talt).

Mads er en spøjs karakter. Man kan ikke finde ud af, om man skal ynke ham eller være irriteret på ham, men man føler i det mindste med ham. Måske ikke så meget med hans følelsesmæssige dilemmaer, men som læser rives man med af den apokalyptiske deroute, han drages ind i. Han er fanget i et net, hvor kræfter - langt større end os selv - former og skaber dem, vi er, og dem vi bliver. Og netop fangenskabet er et gennemgående tema, hvor ikke bare Mads, men menneskeheden som helhed er fanget. Mere skal ikke siges.

Reelt er ’Verdenshjertet’ en science fiction-roman, men her er ingen rumskibe, lyssværd eller små grøn væsner fra Mars, og hvis science fiction-termen afskrækker nogen læsere, så se det hellere som en samfundskritisk roman med science fiction-elementer. Det vil i hvert fald være synd at gå glip af romanen, fordi man bliver skræmt væk af sci-fi-prædikatet. For ’Verdenshjertet’ emmer af holdning til den verden, vi lever i, og som de rigtig gode sci-fi’s, så har romanen mennesket i fokus – ikke teknologien.

’Verdenshjertet’ er Viggo Bjerrings første langroman (han har tidligere skrevet kortromanen ’Qwerty’), og den kan kun anbefales på det kraftigste. Hvis du altså tør. For bag virkelighedens slør gemmer svarene sig – og nogle gange er det bedre at leve i uvidenhed end at kende sandheden bag verden, vi lever i.

 

Lån bogen