Forside: Du skulle være gået
Forside: Du skulle være gået

Du skulle være gået

Et psykologisk gys af manden bag Opmåling af verden.

Tyske Daniel Kehlmann har nydt stor succes herhjemme med romanerne Opmåling af verden og Tyll. Men med kortromanen Du skulle været gået er han trådt ud af sit vanlige spor og har begået en psykologisk thriller, der med sin fortættede og klaustrofobiske historie på mange måder minder om Stephen Kings Ondskabens hotel.

Fortællingen er ganske enkel. En ung manuskriptforfatter søger med sin kæreste og datter fred og ro i en lille hytte i bjergene. Langsomt påvirkes forfatteren dog af omgivelserne og inden længe forvandler hyggen sig til uhygge.

Plottet lyder måske genkendeligt, men Kehlmann er en for god forfatter til at lade det tynde plot dominere. Med en enkelthed i sproget og de fine nuancer i forfatterens psykologiske deroute formår Kehlmann at vende risikoen for det klichéfyldte til en intens lille perle på beskedne 91 sider. Både sprog og historie er minimalistisk, men så rig på symboler, at man lokkes til at gå på opdagelse i detaljerne i søgen efter svar.

At afsløre mere af handlingen vil være at give for meget væk. Familien er på spil. Så meget kan afsløres, men Kehlmanns bog bør åbnes og nydes i ét åndedrag – eller mere præcist sagt: ”Læses ud i ét”, og så læses igen.

Først da begynder det grusomme motiv bag puslespillet at vise sig.