Spillet om Genforeningen

07.04.20
Hvor tæt var Flensborg egentlig på at blive dansk? Dette og meget mere kan du bliver klog på i dette informative værk om Genforeningen i 1920.

I år fejrer vi 100-året for Genforeningen, hvor Sønderjylland igen blev en del af Danmark efter at have været tysk siden det danske nederlag i krigen i 1864.

Jeg ved ikke, hvor kendt historien om genforeningen er for den gængse dansker, der ikke lige er født i Sønderjylland, som undertegnede er. Men hvis man gerne vil vide mere om historien, er denne bog et grundigt, forståeligt og meget velfortalt sted at starte.

Bogen fortæller på en spændende måde om hele forløbet omkring genforeningen, som strækker sig over næsten to år. Vi starter i den tyske rigsdag, endnu før 1. verdenskrig er slut, hvor den dansksindede repræsentant for Nordslesvig H.P. Hanssen for første gang rejser spørgsmålet om en folkeafstemning om Slesvigs fremtidige tilhørsforhold, og vi slutter med Christian den 10. berømte ridt over den tidligere grænse og ned gennem Sønderjylland, som Nordslesvig blev til efter genforeningen.

Imellem disse to tidspunkter var der et stort politisk spil, som bliver beskrevet i detaljer uden at virke hverken langhåret eller langtrukket. Specielt beskrives konflikten mellem flere fraktioner om, hvor en fremtidig grænse skulle gå – nord eller syd om Flensborg eller måske endda helt nede ved det gamle fæstningsværke Dannevirke. Og hvad mener sejrherrerne fra verdenskrigen, som er dem, der er med til at træffe den endelige beslutning, da afstemningen formelt set er en del af fredsaftalen?

Alt dette og meget mere kan man blive meget klogere på i denne bog, der beskriver en af de vigtigste begivenheder i den nyere Danmarkshistorie.