Som at sidde til bords med en snakkesalig pilot

Enhver der har fløjet med passagerfly har sikkert hundredvis af ting, de har undret sig over, og i ”Cockpittets hemmeligheder” får man svar på det meste.

Denne bog var lige, hvad jeg havde brug for. Uden at anse mig selv som flynørd har jeg alligevel længe haft en fascination af ikke mindst passagerfly. Når jeg en sommeraften ligger i haven og ser flyene passere hen over mit hoved, tjekker jeg på min app, hvor de kommer fra, og hvor de skal hen. Og jeg tænker over, at der oppe i den lille prik sidder 200 mennesker med hver deres grund til at sidde netop der. Jeg tænker også over, hvordan det i det hele taget kan lade sig gøre for et så stort monstrum at lette fra jorden og nå så højt op i luften, at man dårligt kan se dem. Og på hvilket gigantisk apparat det kræver at få fly på vingerne på en måde, så de stort set aldrig falder ned, og så passagererne når frem til det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

Alt dette og meget mere kan man få svar på i denne bog om ikke mindst passagerflyvningen bag facaden, skrevet af en ægte passagerflyspilot. Vi hører om alt fra, hvorfor et fly kan flyve (faktisk kan det slet ikke lade være), til hvorfor det er så sindssygt svært at få overskud, når man er et flyselskab. Vi hører også om, hvor meget det kræver at blive – og forblive – pilot, om huller i luften (som slet ikke er huller), om hvorfor hårde landinger er gode landinger, og ja, vi hører også om piloter og stewardesser rent faktisk har et godt øje til hinanden.

Så hvis du er som mig og har en vis fascination af hele denne forunderlige verden af passagerfly, der altid befinder sig deroppe i skyerne, så er denne bog som at sidde til bords med en sjov og snakkesalig pilot til et 8-timers middagsselskab og udfritte ham eller hende for alt, hvad de ved. En sand fornøjelse.