Hitlerjugend og fransk modstand som blind passager

Hvordan håndterer man dét at være blind i en krig, og hvordan påvirkes man af kravet om blind lydighed? Marie-Laure og Werner er dele af en større helhed, som rammer alle., men som blander netop deres skæbner sammen.

Det er jo lige før, at det vil være lidt overflødigt at skrive endnu en anbefaling af dette litterære mesterværk, men jeg gør det alligevel, fordi jeg ser en lidt anden vinkel end så mange af de andre anmeldere.

De fleste anmeldelser fokuserer på Marie-Laure og hendes far, som flygter fra Paris med en uvurderlig diamant i bagagen, på Werner, som bliver en del af Hitlerjugend og opdrages i den rette nazistiske ånd. Der er selvfølgelig også en ekstra person med skumle hensigter.

Imidlertid, så er historien fyldt med mængder af beskrivelser af hverdagsbegivenheder fra både et okkuperet land og et nazityskland, der transformeres fra en nation i krise til en nation i krig, hvor tidligere venner pludselig er fjender.

Det er ikke mindst en fascinerende beretning om, hvordan almindelige mennesker pludselig ændres til et nazistisk ideal, som når en kvinde bemærker, at den gamle jødindes lejlighed højere oppe er bedre, og at den skal de nok få fingre i. Det er kun et spørgsmål om kort tid.

Det er historien om, hvordan Hitlerjugend former børnene til følelseskolde mennesker, der er villige til at dø for deres land – og dræbe. Selv venner, der bare ikke lever op til idealet. Og om hvordan man må spille spillet for ikke at blive fængslet eller dræbt.

Og det er beretningen om stille mennesker, der ser det hele tårne sig op og beslutter sig for at gøre noget og blive en del af modtandsbevægelsen. Selvom det betyder, at man måske bliver fængslet eller dræbt.
Det er også historien om, hvordan man kan fokusere på sin egen personlige mission og lukke øjnene for grusomheder, der ellers ville have knust sjælen.

Bogen er fantastisk. Den bryder masser af regler om, hvordan en bog skal skrues sammen.

Tidsmæssigt springer kapitlerne frem og tilbage, så man hele tiden får præsenteret små historier, der belyser konsekvensen af en tidligere handling – eller som danner baggrund for noget der kommer til at ske. Eller måske kommer til at ske.

Alle kapitler er væsentlige dele af historien, og det er ikke en god ide at springe selv en enkelt side over. Hvert enkelt kapitel er fyldt med iagttagelser, beskrevet på en måde, der gør bogen til en oplevelse i sig selv. Det er sjældent at man ser moderne bøger med så høj detaljerigdom.

Biblioteket har købt rigtig mange eksemplarer og i skrivende stund er de meget udlånt, og der er mange reserveringer. Men ventetiden er helt klart OK. Du vil ikke fortryde det.
Har du ikke lyst til at vente så længe, så lån den engelsksprogede udgave, som vi også har.

Oversættelsen til dansk er temmelig god, men der er nu ikke noget som at læse en bog på originalsproget. Hvis man altså kan det.

På en skala fra 1 til ”Rigtig god” får bogen en tommel op fra mig.

Materialer