Forside: Grænsen
Forside: Grænsen

Grænsen er nået!

En skildring af Rusland med et skarpt blik på de enkelte folkeslags vilkår og mentalitet.

Norske Erika Fatland, uddannet socialantropolog, har over et par år rejst langs Ruslands grænser til andre nationer. Dem har de 14 af, det kan intet andet land på denne jordklode mestre – Nordkorea, Kina, Mongoliet, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgien, Ukraine, Hviderusland, Litauen, Polen, Letland, Estland, Finland samt Norge.

Erika Fatlands interesse for Rusland startede i studietiden, og hun har blandt andre titler herudover udgivet reportagebogen ”Englebyen”(om Det Tjetjenske angreb på en skole i Beslan i Nordossetien), og rejseskildringen ”Sovjetistan” om de gamle centralasiatiske Sovjetrepublikker. Så den dybe interesse for området ligger latent og dybt hos hende.

Fatland skildrer rejsen langs grænserne, de mennesker hun møder undervejs, og især de forhold, historiske og sociale, der har formet måden, der leves på. Men også om de politiske, geografiske og strukturelle baggrunde der måtte være. Hendes mange interviews af de mange forskellige mennesker lægger et dybt lag af troværdighed bogen igennem. Beretningen bliver næsten litterær, når hun skildrer, hvordan det er at være nabo til Rusland, og hvad historien har at fortælle om livet med den store nabos gøren og laden. En stormagts skalten og valten, så at sige. Historisk og nutidigt. Det er et ganske flot stykke arbejde, hun har udført, både socialantropologisk og journalistisk. Strukturen med temafortællingerne fungerer, hun er med sit robuste og uforfærdede væsen kommet ind bag ”panseret” i grænseegnene.

 Læs den, gerne i mindre bider, hvis de 600 sider skulle skræmme, for det er en varieret bog med baggrundstof, med interviews, med samtaler og med Fatlands fabulerende tanker. En stort anlagt og godt skrevet rejseskildring for de litterært interesserede med både let og udfordrende læsning.

Man kan roligt tage med på denne fantastiske rejse, betalt.. eller bare lånt på biblioteket.

Materialer