Forside Joes bog
Forside Joes bog

Bogen til mænd, der kræver lidt mere

Det kan nogle gange være svært at finde gode romaner for mænd, der ikke handler om elitesoldater eller drikfældige politiefterforskere, men her er i hvert fald et bud.
Jeg har været inde i en længere periode, hvor de bøger, jeg har læst, ikke har været helt oppe at ringe. De har været okay, men den begejstring man kan få ved at læse, hvor man næsten ikke kan lægge en bog fra sig, har jeg ikke oplevet i et godt stykke tid.
Det sluttede, da jeg læste ”Joes bog” af Jonathan Tripper. Det var virkelig en bog efter mit hoved. Et godt gammeldags hverdagsdrama med en hovedperson, jeg kunne identificere mig med, og med udgangspunkt i 1980’erne, som var mine egne teenageår. Romanen foregår godt nok i USA, men da jeg også er bidt af amerikansk litteratur, gjorde det ikke det fjerneste.
Handlingen går i korte træk ud på, at hovedpersonen Joe rejser tilbage til sin barndomsby Bush Falls, hvor hans far ligger for døden. Sagen er bare, at Joe er forfatter til en bestsellerroman, hvori han hængte byen og dens let genkendelige indbyggere ud. Så der venter ham ikke nogen varm velkomst, da han tropper op igen. Besøget fremmaner en lang række flashbacks til Joes barndom og ungdom i firserne og de dramatiske begivenheder, der førte til Joes litterære opgør med Bush Falls.
Blandt temaerne finder man ting som venskab, fordomme, kærlighed – både mellem kvinder og mænd og bare mellem mænd – far/søn-forhold og meget andet, alt sammen beskrevet rørende og vedkommende og skam også med en del humor. Jo, og så skader det jo heller ikke, at hovedpersonerne konstant lytter til Bruce Springsteen, som undertegnede vist også er kendt for at have en lille svaghed for.
Alt i alt en fantastisk velskrevet roman om mænd for mænd, men damer kan også sagtens læse med.
Materialer