Om dette arrangement

Tid
19:30 - 21:00
Pris
100 kr.
Målgruppe
For voksne
Køb billet(ter)
Viden & fakta

Om Svetlana Aleksijevitj og den russiske sjæls stemme

24.10.23
Kom helt tæt på den russiske folkesjæl og deres selvforståelse i et spændende foredrag om forfatteren Svetlana Aleksijevitjs fascinerende værker.

Sjælehistoriker”, kalder den belarussiske forfatter, Nobelprismodtageren Svetlana Aleksijevitj, sig selv. I fem bøger lader hun almindelige Sovjetborgere beskrive de voldsomme begivenheder og katastrofer, der prægede Sovjet fra 2. Verdenskrig til unionens sammenbrud i 1991. Historiske begivenheder, der i stor udstrækning danner baggrund fra nutidens tragiske krig i Ukraine og undertrykkelsen i Aleksijevitjs hjemland Belarus. Hendes bøger er dermed en markant modsætning til den forståelse af historien og fortiden, som Putins politik bygger på.

Aleksijevitj har oplevet undertrykkelsen på sin egen krop. Hun tog aktivt del i det folkelige oprør mod Lukasjenko i 2020, og måtte for anden gang i sit liv drage i eksil.

Cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling, Nana Kofoed Nielsen vil i dette foredrag fortælle om de enkelte værker og om Aleksijevitjs metode og poetik, der giver det almindelige menneske stemme, men som også kritiseres fra flere sider. Alle fem bøger er udgivet på dansk, den kendteste nok ”Krigen har ikke et kvindeligt ansigt” om sovjetiske kvinder under Anden Verdenskrig.

Foredraget er et samarbejde imellem Fredensborg Folkeuniversitet og Fredensborg Bibliotekerne.

I forbindelse med foredraget er der oprettet en popop-læsekreds om Svetlana Aleksijevitjs bog "Secondhand-tid".

> Fortsæt til læsekredsen

 

Materialer