Forside: Store børn
Forside: Store børn

Søskende på godt og ondt

05.11.19
Selv om man er kendt og opvokset i en kernefamilie, kan man godt have helt almindelige udfordringer i søskendeflokken. Dette manifesterer Elisabeth Gjerluff Nielsen på fineste vis i sin, trods emnet, kærlige erindringsbog.

Da jeg fik Elisabeth Gjerluff Nielsens erindringsbog i hænderne, var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville læse den. Det vidste jeg allerede, da den udkom.
Jeg er selv vokset op med tonerne fra filmen ”Ballerup Boulevard”, som Elisabeth skrev musik til, og Peter AG og Gnags er jo også med på ungdommens lydtapet. Jeg havde måske ikke de vilde forventninger. Men… det er nok en af de dejligste bøger, jeg har læst længe. 
Elisabeth skriver poetisk og humoristisk om sin opvækst i Skjern i 60’erne og 70’erne. Man finder også hurtigt ud af, at et årti nok bare er et årti, hvad enten man har trådt barneskoene i Skjern, Svaneke eller et helt tredje sted. Der er mange lighedspunkter, som bliver formet alene af tendenserne i tiden, man lever i.
Bogen tager os med tillbage til Elisabeth og de 3 søskendes barndom i Skjern.
Familien Gjerluff Nielsen er en almindelig ualmindelig familie med far, mor, storesøster, to storebrødre og rosinen i pølseenden: Elisabeth. Far overtager familie manufaktur forretningen, og mor er travl udearbejdende husmor med en ung pige i huset til hjælp. Mor har det bedst i fritiden, når hun får lov til at sidde uforstyrret med sin Buddenbrooks eller en anden grandios slægtshistorie. Faktisk holder hun mere af slægt i bogform end ægtefællens store indremissionske familie, som godt kan finde på at dukke uanmeldt op på ellers så fredelige søndage. Faderen er den mere entreprenante og udfarende type. De fire søskende er, som søskende nu er: forbundne gennem forældrene og hjemmets rammer, men har ellers hver deres personlighed og interesser. I starten af bogen hører vi om forældrenes næsten samtidige død. ”Børnene” er, nu som voksne, helt alene ”hjemme” i søskendeskabet. For hvert erindringskapitel er der et nutidigt kapitel. Omdrejningspunktet er den bog, Elisabeth vil skrive med broderen Peter om søskendeskab. Den fælles bog bliver aldrig til noget. I stedet har vi den her tankevækkende bog om familie, barndom og søskende fra Elisabeths egen hånd. 
 

Materialer