Ingen voldsom trængsel og alarm

Af Ida
12.12.18
Hvis man i denne søde og travle tid føler sig en smule forjaget, kan det i høj grad anbefales at læne sig tilbage med en god bog – måske ligefrem i ørene. Hvis ens hjerterytme tilmed i anseelig grad sagtner sin fart ved lyden af Thomas Windings stemme, kan man her med fordel spidse ører.

Hyggen – Historien om en gårdnisse er en julehistorie i 24 afsnit skrevet af Lars Henrik Olsen. Men bare rolig, hvis man er med på en lytter, varer hvert afsnit i gennemsnit otte minutter, så det kan sagtens nås endnu.

I historien møder vi en 8-årig dreng, der ved juletid bor hos sin mormor i et gammelt hus i Hellerup. Her møder han gårdnissen Hyggen, som fortæller ham en lang række af de gamle sagn om gårdnisser. Lars-Henrik Olsen beskriver selv bogen, som et forsøg på at åbne børns øjne for den fantastiske verden, der ligger gemt i den gamle danske folketro og sagnverden. Det følger han op på ved at præsentere os for både valravne, dværge og varulve – og historien må nok siges at være en tand for uhyggelig for de allermindste (under 4-5 år).

 

Tanken om at præsentere børn (og deres forældre/ bedsteforældre) for andet og mere end de amerikanske og disney’ficerede nisser, som vi efterhånden alle sammen elsker (at hade), må siges at være meget fin. Hvis man ikke vidste det, er den danske nisse altså en lille gnaven mand, som man absolut ikke skal drille! Så er nissen på spil, og det er grove løjer. Men han har et stort hjerte, og er man god ved ham, så skal det nok gå en godt.

Selvom bogen er fra 1979 er den stadig værd at finde frem ved juletid. Og når man det ikke i år, bliver det heldigvis jul igen næste år. Hvis man vil læse mere findes fortsættelsen Den mærkelig rejse efter Hyggen fra 1984. Gode historier holder bare.

Materialer