Bøger om venskab og hjælpsomhed

08.01.24
Venskaber er vigtige i et børneliv og det er heldigvis også afspejlet i børnelitteraturen. Her på siden finder du børnelitteraturformidlernes favoritter.

Nynne:

Venskabsbænken af Wendy Meddour

Utrolig fin, poetisk og stemningsfuld billedbog om Tilde, der skal starte i en ny skole. Det er svært, og Tildes lærer foreslår hende, at hun skal prøve at sætte sig på venskabsbænken. Men venskabsbænken virker ikke, for der sidder allerede en dreng, og der sker ikke noget, når man sætter sig på den. Tilde og drengen Flint forsøger ved fælles hjælp at reparere bænken, og før de får set sig om, er de blevet gode venner.

Fra 4 år. 

På toppen af bakken af Linda Sarah

Hver dag leger Eddie og Bertil i deres papkasser på toppen af bakken. En dag kommer en tredje dreng, Nor, slæbende med en papkasse. Nor vil gerne være med til at lege, men Bertil synes, det er svært at være tre. Han trækker sig fra de to andre og stopper med at gå op på bakken. En dag banker det på døren hjemme hos Bertil - Eddie og Nor har lavet en fantastisk papkassebil til Bertil, og det bliver starten på et dejligt venskab imellem de tre drenge.  

Det her er én af mine absolut yndlingsbilledbøger om venskab: Fortællingen er virkelig sød og illustrationerne i topklasse!

Fra 3 år.     

Catharina:

Forandring synger af Amanda Gorman

Den amerikanske digter og aktivist Amanda Gormans fine billedbog ”Forandring synger” viser os gennem ord og billeder, hvordan bl.a. hjælpsomhed og venskab kan føre til, at vi mennesker sammen kan skabe positive forandringer i verden. Bogen giver rig mulighed for at tale om svære emner som forskellighed, vigtigheden af positive fællesskaber, og ikke mindst at forandring er mulig.

De voksne læsere kender nok Amanda Gorman fra 2021 hvor hun læste digtet ”The Hill We Climb” højt til præsident Joe Bidens indsættelse.

Fra 6 år og op, men kan også læses med mindre børn.

 

Frøken Fnug og frøken fjer af Maria Zanko

Om efteråret og vinteren er de to hjælpsomme søstre frøken Fnug og frøken Fjer travlt optagede med at hjælpe folk af med tristhed og hårde ord og med at dele ud af guldstøv og smukke glemte ord til bekæmpelse af sorte tider og ensomhed. Maria Zankos fine billedbog ”Frøken Fnug og frøken Fjer” åbner gennem rim og smukke tegninger op for en snak om ord, vi ikke længere bruger. Og så giver den mulighed for en snak om alt det positive, vi får, når vi er hjælpsomme, og når vi er sammen med andre mennesker i stedet for at lukke os inde i vores egen verden.

Fra 6 år og op, men kan også læses med mindre børn.

Anne:

Opfør dig ordentligt – og vær en god ven af Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi

Du har måske hørt sætningen ”opfør sig ordentligt” fra mange voksne. Men hvordan opfører man sig egentlig ”ordentligt”? Og hvordan gør man ikke? Makkerparret bag Mira-bøgerne har skabt et fint og sjovt illustreret opslagsværk fyldt med gode råd til, hvordan man er en god ven – og alt muligt andet. Der er fx tips til hvordan man taler til forskellige slags mennesker, hvorfor det er en god idé at lære sig at sige hej, tak og undskyld, og viden om alt fra brug af bandeord til hvordan bestikket skal lægges, når der dækkes op til fest!

Højtlæsning med voksen fra mellemtrin og op, selvstændig læsning fra 12 år og udskoling

Lad skoven leve! af Nora Dåsnes

Bao, Tilde og Laura går i 7. klasse, og bruger meget tid sammen og tid i skoven bag skolen. Bao er klimabevidst og sidder i elevrådet, og da hun finder ud af, at skolens bestyrelse har tænkt sig at nedlægge skoven for at få en stor parkeringsplads, kalder hun til klimakamp blandt vennerne. Venindernes støtte og de andre unges loyalitet bliver afgørende for Bao, når hun skal forsøge at modstå de voksnes pres. Kan hun mobilisere nok unge til en aktivistisk aktion? Og hvad siger Baos familie?

Selvlæsning 10-15 år

Ninna:

Min ven, Balou af Nina LaCour

Min ven, Balou er fortællingen om de følelser, der opstår, når en ven, der har betydet alt, forsvinder. Tabet og ensomheden, men med tiden og en spirende glæde ved at mindes venskabet, beskrives på så fin og poetisk vis i denne lille perle af en billedbog. Udover en smuk og simpel tekst også har bogen også den fineste billedside.

Tænksom billedbog oplagt til en snak om venskab og følelser fra 5 år.

Venskabet af Randi Jensen Cohen

Noah og Ella er bedste venner. Sammen har de et skab - venskabet - hvori de gemmer deres fælles fund, hemmeligheder og ting med betydning for dem. Men en dag bliver de to uvenner og skabet står glemt tilbage og samler støv. Heldigvis finder de to børn tilbage til hinanden, da de kommer i tanke om skabets værdi.

Virkelig fin billedbog, der på en letforståelig måde formidler venskab, uvenskab og tilgivelse. Bogen er illustreret så fint af én af mine absolutte favoritter; Lea Letén. 

Højtlæsning og oplagt til samtale fra 4 år.