FN's Verdensmål - bøger for børn

19.03.24
Børnelitteraturformidler Ninna anbefaler her på siden bøger for børn, der kan læses alene eller sammen, og være gode samtalestartere om verdensmåls tematikker som blandt andet klima, lighed og rettigheder.

Verden er større end her

Novellesamling for større børn og unge alle med afsæt i de 17 verdensmål, særligt omkredsende klima og miljø. Vi møder personer i forskellige dele af verden, der hver især beskriver deres forandrede livssituation og de problemer og udfordringer de står overfor. Fortællingerne rummer alvor, der får én til at tænke over udfordringerne, men også håb for fremtidens verden. 

Fra 12 år.

Smørbøtten og Mælkeblomsten af Pija Lindenbaum

Smørbøtterne og Mælkeblomsterne bor hos Sjæfen i en form for børnehave, ingen nogensinde bliver hentet fra. Smørbøtterne må lege, synge og gå på tur, Mælkeblomsterne vasker tøj, gør rent og skræller kartofler. Indtil en dag, hvor børnene beslutter sig for at bytte tøj og langsomt bliver modigere og modigere for til sidst at gøre oprør for et nyt og mere lige liv for alle. 

Anderledes og interessant billedbog om (u)lighed og (u)retfærdighed.

Fra 4 år.

Byg en bedre verden med Shane - og de 17 verdensmål: en bog om dig og mig og den magiske planet, vi bor på af Shane Brox

FN's 17 Verdensmål omsættes én efter én til kreative byggeprojekter. Således bliver målene gjort håndgribelige og forståelige, og giver børn en fornemmelse af, at de selv kan være med til at gøre en forskel og hjælpe med at bygge en ny fælles verden. 

Fra 5 år.

Dyrenes Detektivbureau - den forgiftede hval af Endre Lund Eriksen

Hvalen Henny bliver syg og det bliver hurtigt klart, at hun er blevet forgiftet. Børnene i Dyrenes Detektivbureau må samle spor sammen for at opklare, hvem der har smidt affald i havet. 

Spændende og letlæselige detektivhistorie, der er oplagt at koble med en samtale om konsekvenserne af foruerening i havet.

Fra 10 år.

Slimfjorden af Sarah Lang Andersen

Drengen Elias elsker naturen og tilbringer meget tid omkring fjorden, hvor han bor. En dag opdager han nogle selvlysende gopler i vandet og tror, at det er rumvæsner. Elias' forældre tror, at det er hans fantasi, der spiller ham et puds, men Elias sætter sig for at opklare, hvor de mystiske gopler kommer fra og ikke mindst, hvorfor de er kommet.

Graphic novel med stærke koblinger til miljø- og klimaproblematikker, magiske illustrationer og træk fra både realisme, fantasy og eventyr til selv- eller højtlæsning. 

Fra 8 år.

Jagten på Lyra af Helle Perrier

Første del i sci-fi serien 'Den gule planet', der sætter fokus på, hvordan klimaændringer kan forandre og udfordre den klode, vi lever på.

I Jagten på Lyra møder vi to søstre, der kæmper for overlevelse både fordi de jages af fjender i en forandret verden, men også fordi uundværlige ting, vi tager for givet, som fx adgang til rent drikkevand, pludselig forsvinder.

Bøgerne er både lærerige, spændende og fyldt med action. 

Fra 9 år.