Bøger om naturen for børn og unge

26.03.24
Forår betyder solskin, lyse dage og tid til at gå på opdagelse i naturen. Her på siden giver vi vores anbefalinger på nogle af de mange gode bøger med naturen som omdrejningspunkt, I kan finde på biblioteket.

Nynne:

Krible-krable-dyr

Fin lille faktabog om de mest almindelige krible-krable-dyr. Gå i haven med bogen i hånden, find en masse insekter, og bliv klogere på, hvad de er for nogle – vidste du fx, at sneglens tunge har en masse små tænder, som trævler maden, inden den lander i sneglens mave.

Fra 4 år.

1001 fra en sværm af Joanna Rzezak 

Gennemført og flot bog om bistader og bi-liv. Bogen har to ’spor’: Det ene, der på enkel vis forklarer om bierne. Det andet, der udover at uddybe med fakta om bierne også beskriver det planteliv og insektliv, der omgiver dem.

Fra 4 år.  

Ninna:

Den store miniordbog - natur og dyr af Joëlle Tourlonias

Smuk billedordbog om naturen, dyre- og plantelivet med både nemme ord og lidt sværere, så de mindstes ordforråd og begrebsverden kan udvide sig. 

Stregen er enkel og farverne er varme og blide, hvilket adskiller billedordbogen fra andre af sin slags. I samme serie findes også 'udenfor og indenfor', der bevæger sig fra barnets nære verden indenfor til den store verden udenfor.

Fra 2 år.

Den lille regn af Birgitte Krogsbøll

Skøn rimet fortælling om Haremand Adelbrus og hans venner, der begiver sig ud i regnvejret med iver og inspirerende positivitet over for, hvad de kan bruge regnvejret til istedet for at ærgre sig over det. 

Fra 3 år.

Stine:

Mælkebøtteblod af Merete Pryds Helle

Naturen forandrer sig i takt med årstidernes skiften, men hvad med når den bliver udsat for andre forandringer? Hvilke dele af naturen kan vi miste til klimaforandringer?

Mælkebøtteblod er en lyrisk fortælling om klima-angst og hvordan man kan håndtere den.

Fra 14 år.

De forsvundne af Cecilia Lidbeck

Ni unge er sammen med deres lærer på tur i ødemarken da deres bus forulykker. Læreren går efter hjælp sammen med to elever og for resten starter nu en kamp for overlevelse i en kæmpe svensk skov. Men farerne kan kommer mange steder fra.

En barsk psykologisk thriller, der minder om en moderne Fluernes Herre.

Fra 12 år.

Anne:

100 danske smådyr: helt tæt på af Lars Kristensen

Oplev 100 bittesmå danske insekter – meget tæt på!

Insekterne i den danske natur er fulde af forunderlige detaljer, fascinerende farver og finurlige udtryk, når vi får lov at komme helt tæt på. Og det gør vi sjældent, for de små kryb ofte stikker, gemmer sig eller sværmer væk, når vi prøver. Men nu har naturfotografen Lars Kristensen gjort det muligt at se dette med sine makrofotografier, som er delt i dette smukke opslagsværk.

For alle.

Digte 2014 af Theis Ørntoft

Økokritiske ungdomsdigte med storbyen i centrum og naturen i overtag!

Fra 15 år.

Catharina:

Vickys vilde verden af Vicky Knudsen

I ”Vickys vilde verden” møder I 123 dyre-, plante- og insektarter fra Danmarks natur. Bogen er skrevet af biologen Vicky Knudsen og er et sjovt og flot opslagsværk proppet med begejstring og nysgerrighed på naturen der er overalt omkring os.

Fra 10 år.

Væk af Anne Mette Kærulf Lorenzen

”Væk” er en stemningsfuld og rørende tegnet fortælling om teenageren Sofie, der har en spiseforstyrrelse. Her bliver natur og nærvær på den vilde, stille ø Læsø en vej tilbage til at turde leve livet, selv når det gør ondt.

Fra 10 år.