En bibliotekar tog til nORD
En bibliotekar tog til nORD

En bibliotekar tog til nORD

Bibliotekar Majken Jacobsen brugte en weekend på den nye litteraturfestival i Helsingør nORD. Her er hendes indtryk.

I Helsingør blev der i weekenden d.16-17.september afholdt en ny nordisk litteraturfestival kaldet nORD. Dette vil være en tilbagevendende begivenhed, og jeg må sige at jeg glæder mig allerede til næste år!
Festivalens fokus var på den fælles nordiske identitet, hvilket betød at alle forfatterne læste deres værker op på originalsprog, selv den finske Katja Kettu.

Som stor litteraturelsker havde jeg hele tiden en følelse af FOMO (fear of missing out), da der simpelthen var så mange spændende foredrag og oplæsninger på programmet. Jeg fik nået så meget det overhovedet var muligt, desværre måtte jeg, til stor ærgrelse, helt undvære lyrikken, der foregik på balkonen, og jeg fik heller ikke set alle de fine børnearrangementer.

Arrangementerne
På børnedækket havde kunstneren Husk mit Navn designet møbler og lavet børnearrangementer. Kunstneren var dog ikke selv til stede da en del af hans myte netop er, at ingen ved hvem han er.

Der var optrædener hvor publikum blev synligt overrumlet, her kan nævnes Mette Moestrup og de tre poetry slammere.  Hos Moestrup blev publikum hevet med ud i den barske og dystre verden for femister, queers og alene-mødre.
Poetry slammerne lagde ud med ”10 ting man ikke vil høre inden samleje” læst op fra en Jumbobog (ja dem med Anders And!) og forsatte med den svenske Oskar Hanska, der lovede at han ville ”Pop your cherries sooo hard” (amerikansk slang for at tage en kvindes mødom).

Resten af optrædenerne var spændende, informative og sågar hyggelige, og så langt mine sprogkundskaber nu rakte, blev jeg stærkt inspireret til at tage flere nordiske forfattere til mig. Disse var blandt andre:

Århundredets kærlighedskrig af Ebba Witt-Bergström
Frit flet forskellige forfattere
Mary af Aris Fioretos
Oldtidssagaerne af Annette Lassen
Jordmoderen af Katja Kettu
Og alle bøgerne af Helga Flatland

Gertrud Thisted Højlund læser op af Annette Lassens værker
Mine højdepunkter
Jeg var særligt imponeret af arrangementerne omkring bl.a. Oldtidssagaerne, hvor journalist Gertrud Thisted Højlund læste op af Annette Lassens værker og forfatteren selv fortalte om sit arbejde med sagaerne.
Mette Moestrup og Ebba Witt-Bergströms snak om Ebbas forfatterskab og lange karriere som feminist og aktivist og litteraturforsker.

Interviewet af den finske forfatter Katja Kettu, hvor hun forklarede det vanskelige i at oversætte hendes bøger fra finsk til andre sprog og om at holde sig fokuseret på én ting, selv om kreativiteten flyver i en.
Den absolut bedste oplevelse var sangerinden Katinkas fortolkninger af Michael Strunges digte. En smuk koncert med en sprød lyd.

En sidste tanke
Som en sidste note ville jeg ønske, at det havde været muligt for arrangørerne på en eller anden måde at komme eventuelle sprogbarrierer i forkøbet. Det var ikke kun hos publikum, men også hos mindst en forfatter at de forskellige sprog var en udfordring og det var rigtig ærgerligt.

Når det så er sagt, så er jeg i hvert fald ikke i tvivl om at jeg også de kommende år vil vende tilbage til festivallen i Helsingør.

Anbefalet af Majken Jacobsen

Materialer