Da Beatles kom til København

Den 4. juni 1964 var det B-dag i Danmark. B for Beatles, som den dag spillede de 2 eneste koncerter i Danmark i KB-Hallen.
 Da jeg så denne bog blev jeg straks kolporteret tilbage til 1964, hvor jeg var en glødende Beatles-fan, der IKKE fik lov at komme til koncert. Jeg var kun 13 år og der var kun et rungende nej fra mine forældre trods mange plagerier.
 
Nu kan jeg genopleve hele den fantastiske dag takket være fotografen Knud Ørsted, der fik lov til at fotografere hele besøget fra The Beatles landede i Kastrup til de tog afsted igen dagen efter. Mange af fotografierne har aldrig været offentliggjort før, så det er en helt unik mulighed for at komme tæt på.
 
Samtidig er det kulturhistorie, for bogen rummer  også histoien om de unge arrangører Knud Thorbjørnsen og Niels Wenkens, om de  fans, der fik lov at overnatte i KB-Hallen før billetsalget startede og et billede af den håndskrevne sæt-liste John Lennon skrev til Jimmie Nichol, som var med på trommer i stedet for sygemeldte Ringo Star.
 
De to koncerter med The Beatles varede kun lidt over ½ time og billetterne kostede mellem 15 og 50 kr. Bogen har også sakset avisanmeldelser fra dengang og Jørgen Leth mente, at ”Beatles-koncerterne var tilfredsstillende kultiske handlinger”.
 
Alt sammen herlig læsning for en moden Beatles-fan. En bog jeg vil kigge i hver gang jeg skal en tur ned ad Memory Lane.
 
Af Vibeke Poulsen
Materialer