Prøv at læse et digt

Hvis du også synes, at poesi kan være lidt svært, så læs med her, og bliv klogere på, hvad poesien kan, og hvordan den kan bruges i læsningen med dit barn.

Poesien som samtalestarter

Poesi behøver ikke være svært eller noget, hvor du som en anden litteraturdetektiv skal finde frem til tekstens mening og ordenes betydning.
Poesi og rim kan sætte ord på følelser, og hvad det vil sige at være til på en måde, som meget anden tekst ikke kan. Derfor kan man med fordel bruge digte som afsæt til snakke med sit store barn eller teenager om at blive stor, om tab, om venskab og meget mere. 


En leg med sproget

Poesi er i sin kerne en leg med sproget – noget de fleste børn fanger allerede fra de er helt små, når de laver fjolle- og vrøvlerim og eksperimenterer med, hvad sproget kan.

Poesi og digte kan skabe stemninger, følelser og øjebliksbilleder på samme måde som din yndlingssang kan. Og hvis du leger med, kan poesi være en eksperimenterende og opfindsom måde at opdage og bruge sproget på.

Næste gang du eller dit barn læser et digt, kan I prøve at nøjes med at læse ordene og se på, hvordan de ser ud på siden, og mærke, hvordan det føles at læse digtet. Måske vil I være hurtigt videre, eller måske vil digtet brygge videre i tankerne – ligesom en yndlingssang eller en følelse gør det.

Bliv inspireret nedenfor til skønne digte- og rimbøger, som du kan læse med dit barn.

 

Børnepoesi, der ligner det, det handler om

I Karen Filskovs figurdigte bliver der leget og eksperimenteret med skrift på alle tænkelige måder. Ordene bliver til myrer, mobiltelefoner, forskellige fugle og meget andet. Digtene er både i form og indhold fulde af fakta og fantasi.

Til højtlæsning for børn og voksne fra 6-7 år

Forfatter Birgitte Krogsbøll og illustrator Kamilla Wichmann leger også på poetisk vis med sprog og skrift i Klappelade syltefisk, Den fnuggede himmel-pop-trompet og Funkelgnister.

Børnepoesi, der får jer til at grine

Rim og remser er det, de fleste forbinder med børnepoesi. Rytmen og legen i at rime er en helt essentiel del af børns møde med sproget, og i den forbindelse vil jeg varmt anbefale Vingummigoplen og røven i tasken af Pernille Bønløkke. Den er et fantastisk bud på rim og remser, der ligesom Halfdan Rasmussen og Jakob Martin Strids børnerim bygger på fjol, vrøvl og leg med sproget. Der er fart over feltet og fuld skrue på balladen, og både børn og voksne vil have en fest med at læse de skøre og sjove rim. For børn og voksne fra ca. 3-4 år, men også virkelig god til større børn.

Marianne Iben Hansen – mor til Axel elsker biler – er en vaskeægte rimmester. I anledning af foråret vil jeg anbefale den vidunderlige, sjove og sprælske Den er fin, appelsin, som er et genialt bidrag til de klassiske rim og remser. Marianne Iben Hansen skriver både til de helt små, men også til teenagere - læs fx vores anbefaling af den rimede billednovelle Kom via linket nedenfor.