Genfortryllelsen af verden

Af Ida
19.03.20
Det magiske og mystiske drager os alle. I denne billedskønne lille perle af en film kan familien sammen drage med på to børns mytologiske, magiske og poetiske erkendelsesrejse.

Hvis man som jeg er vokset op med Disneys univers i familiefjernsynet, ligger den tegnede og animerede filmkunst nok stadig ens hjerte nært – også som voksen. Hvis man dog trænger til at se noget lidt andet, kan man med fordel kaste sig over fx japanske Studio Ghibli eller irske Cartoon Saloons værker.  Her er tegnestilen, historierne og musikken helt originale og fundamentalt anderledes, end det vi allerede kender. Og det har vi godt af – børn som voksne. Det er sådanne historier, der gør verden større og rigere. 

Tomm Moores Oscar-nominerede animationsfilm ’Sangen fra havet’ er et eksempel på sådan filmkunst. Vi møder irske Ben, som mister sin mor til havet samme nat, som hans lillesøster Saorsie bliver født. Derfor hader han sin søster, men kun indtil hun bortføres, og han opdager, at Saorsie i virkeligheden er en Selkie - et magisk væsen fra den keltiske mytologi. Men menneskerne har tabt forbindelsen til åndeverdenen og er ved at miste evnen til at se den magi, der omgiver dem. Så nu må Ben redde sin lillesøster, før det er for sent og verdens sidste rest af magi forsvinder med hende.  
Helt centralt i fortællingen er sorgen og forsøget på at fortrænge den. Ved at flygte fra den, i form af Havet, og dermed forsøge at fjerne det, som gør ondt i livet, sygner lillesøster Saorsie hen. Det er en dyb og smuk metaforisk skildren af livet, når det gør allermest ondt – set i børnehøjde. Historien bæres frem af irsk folkemusik og af nogle af de smukkeste og mest udtryksfulde animationer, der nogensinde har ramt det store lærred - hvoraf hen mod halvdelen er skabt af det danske animationsselskab Nørlum. Den poetiske billedstil trækker på en århundreder gammel old-gælisk billedverden, og puster dermed liv i irsk kulturarv og de fortælletraditioner, som historien er vokset ud af. 
Tomm Moores filmperle blev velfortjent oscar-nomineret i 2015 – ligeså gjorde hans debutfilm ’Brendan og Hemmelighedernes Bog’. Jeg vil anbefale den til alle over 6 år. En film, der nærer fantasien. 

Se filmen