Bøger om livet til de 13-16 årige

10.08.23
Livet som teenager er ikke altid let og det kan være svært at finde sin plads. Venner og livet udenfor familien fylder mere og mere, og der kan opstå situationer og dilemmaer, hvor det er svært at stå på egne ben og tage det rigtige valg. Bøger om ungdomsliv med alle dets dilemmaer, spørgsmål og oplevelser er der heldigvis masser af, og det kan hjælpe at spejle sig i litteraturen, og vide, at man ikke er alene.

I min blinde vinkel af  Line Wenzel

En stærk ungdomsroman om at finde sin vej i livet.

Katrine kæmper med gymnasietiden. Ikke fordi fagene er for svære, men fordi de bare ikke interesserer hende. Men gymnasiet er det hun bør og det der forventes. Hvis Katrine vil være advokat ligesom sine forældre er det også det der skal til. Og det vil hun jo gerne – Ikke?

Det har Katrine i hvert fald alt tid været overbevist om ind til hun møder Thomas, som får hende til at overveje hvad hun egentlig vil.

For 13-16 årige.

Månelanding af Mohammed Ayoub

I et hav af tykke romaner kan dette lille poetiske værk være svært at finde, men det er umagen værd.

Selvom han er opvokset i Aarhus, så bliver Mohammed spurgt hvor han kommer fra. Altså virkelig kommer fra. Det er ikke nok at gå til børnefødselsdage, spise pizza-snegle og spille fodbold i frikvarteret.  For dansk til nogen og ikke dansk nok til andre.

En virkelig fin lille digtsamling om at føle sig delt, anderledes og finde et holdepunkt.

For 14-16 årige.

Mission Bikini af Júlia Barcelo

Emmas værste mareridt er ved at blive til virkelighed.

Det hele startede med en sms fra hendes veninde.
En invitation til en strandfest. Hvor hun skal have bikini på. Foran andre mennesker.

Sådan begynder Emmas rejse for at ændre sin krop til at få den til at være hvad andre mennesker gerne vil have den skal være.

Med humor beskriver bogen hvordan Emma går fra at hade sin krop til at finde ud af at den faktisk kan en masse ting og at usikkerhed er noget de fleste går og kæmper med.

For 12-15 årige.

Mine mange liv af Véronique Petit

Hvad er et liv værd?

I denne verden har vi kun et liv, men i Gabriels kan man nogle gange være heldig at få flere.

Når du er 14 år kan en blodprøve vise hvor mange liv du har fået, og Gabriel har været heldig nok til at få 6.

Og når man har så mange kan man jo sagtens tage nogle chancer, ikke? Også nogle dumme nogle? Men hvem skal man tage dem for? Hvem vil du give dit liv for?

Tankevækkende sci-fi roman om at finde de vigtige ting i livet.

For 13-16 årige.

Tre-to-en - Lulu er nøgen af Katrine Juel

Lulu er lige fyldt 14 år og ville ønske at tingene var lidt anderledes. De to buler i blusen måtte gerne være større og næsen lidt mindre. Men mest af alt vil hun bare gerne ses.

Men efter en sankthansaften med bål og nøgenbadning og en video der bliver delt finder Lulu ud af man kan også blive set for meget.

Tre-to-en er en serie om tre veninder, set fra hver deres synspunkt og handler om venskab, gruppepres, sociale medier og ungdomsliv.

For 12-16 årige.

Materialer