Den svære jul

Selvom julen er fyldt med glæde, forventning og hygge, kan den for mange også være fyldt med savn, sorg og andre svære følelser. Her kan du finde et udvalg af bøger, som tager netop de emner op på fineste vis.

Mange børn bliver spurgt, hvad de glæder sig mest til, når det bliver december. Hvad ønsker de sig i gave? Hvad fik de af nissen i søndags, og hvor skal de holde juleaften? Stemningen i klassen summer af et helt års opsparet forventningsglæde.

Det er dog langt fra alle børn, der ser frem til at deltage i den snak. Børn hvor forældrenes skilsmisse er gået i hårdknude, eller som har mistet et familiemedlem, sensitive børn der bliver påvirket af stress og høje forventninger, børn med sygdom inde på livet og mange flere.

Litteraturen er et rigtig godt sted at tage hul på en svær dialog, eller få barnet til at føle sig mindre ensom i sin situation. Vi har herunder samlet et par eksempler på bøger, der netop omhandler hvordan højtider og traditioner kan tilspidse i forvejen svære situationer eller forstærke følelsen af ensomhed og sorg. Bøgerne er både gode at læse for børn, der har det svært, men bestemt også for de, der glæder sig uforbeholdent til jul, hvor historierne giver et indblik i andre børn - og familiers situation.

 

Bøger om børn med forældre, der skal skilles eller allerede bor hver for sig:

Om papforældre, halvsøskende, frustrationer, nye relationer og ikke mindst kærlighed.
 

 

Vi har samlet nogle gode bøger der kan åbne op for de svære samtaler:

Om sorgen der kommer i mange former og med forskellige udgangspunkter. Fælles for sorgen er dog, at italesættelsen er vigtig, selvom det er svært.