Halloween – en ny gammel tradition i Danmark

20.09.23
Uhyggelige monstre, flyvende hekse og døde, der kommer kravlende op ad graven – gys! Den 31. oktober er det tid til at fejre halloween!

Den skræmmende og underholdende festdag har fundet sin vej til Danmark, og har hurtigt vundet popularitet. Halloween er en forkortelse af "All Hallows' Evening," og selvom traditionen, som den tager sig ud med græskar, spindelvæv og ”trick or treat”, er hentet ind fra USA, er det ikke udelukkende et amerikansk fænomen at tænde lys i mørket og for en stund dyrke det uhyggelige sammen.

Halloweens oprindelse:

I USA har halloween længe været en folkelig begivenhed, hvor børn klæder sig ud i uhyggelige kostumer, går "trick-or-treating" og indretter deres huse med uhyggelig udsmykning. Halloween begyndte at dukke op i Danmark i starten af ​​2000'erne, men oprindeligt stammer festdagen fra de keltiske traditioner, og blev senere integreret i kristendommen, som en aften for at ære de afdøde. Det kender vi også som allehelgensaften i Danmark, som fejres den første søndag i november. I Danmark har allehelgensaften traditionelt været en dag, hvor familier besøger kirkegårde for at tænde lys på gravene for at ære og mindes de forfædre, der er gået bort. En stille og eftertænksom tid. Allehelgensaften er rodfæstet i det religiøse, men det at tænde lys i mørket har rod meget langt tilbage, hvor det har været en del af overgangen til den mørke vintertid i her i Norden. Tidligere brugte man udhulede roer til formålet. Allehelgensaften er en anden måde at forbinde sig med det overnaturlige og det åndelige, og det adskiller sig fra halloween, der er mere uhyggelig og festlig.

 

Festlig forvandling:

Mange danskere, især børn og unge, har taget imod den amerikanske version af festdagen og nyder at klæde sig ud som spøgelser, hekse eller skeletter og tage rundt i nabolaget for at bede om slik. I dag er halloween en fast del af mange børnefamiliers kalender. Det er også blevet en lejlighed til at samle familie og venner. Nogle vælger at arrangere halloween-fester, hvor gæsterne klæder sig ud og konkurrerer om at have det mest fantasifulde kostume. Andre foretrækker at nyde en hyggelig aften derhjemme med uhyggelige film og godterier.

Halloween er også fascinationen af det uhyggelige. Aftenen giver os mulighed for at udforske det mørke og skræmmende på en tryg måde. Vi laver dekorationer, pynter op, klæder os ud: Græsplæner bliver forvandlet til kirkegårde, vinduer bliver fyldt med edderkopper og spindelvæv, og græskar bliver skåret ud i skræmmende ansigter, kendt som jack-o'-lanterns.  Sammen kan vi træde ind i en anden verden, hvor det uhyggelige og det overnaturlige bliver virkeligt, og hvor gyset og uhyggen kan give et lille (eller stort) sug – men kun for én aften. Det giver os mulighed for at udfordre vores frygt og grine af det samtidig.

 

Materialer