Anne Karen Andersen

Børnelitteraturformidler

Hvad er din funktion på biblioteket?

Jeg er børnelitteraturformidler.

Hvad kan du godt lide at læse?

Jeg er i kraft af min funktion som børnelitteraturformilder og en personlig interesse meget optaget af bøger til børn, og helst de bøger, som er lidt skæve eller anderledes, både hvad angår fortælling og illustrationer. Det er fx Kim Fupz Aakesons og Stian Holes Klovnen, der bare ikke var særlig sjov, Verdens stærkeste mand, Men størst af alt, Garmanns Hemmelighed eller Eventyr. Mats Letén og Hanne Bartholins fortælling om krokodillebarnet Finn Herman er også sjov og rammende.

Jeg kan også lide at læse bøger, som formidler historie og viden om kultur til børn, fx bogserien Små mennesker, store drømme eller Bogen om magt (Claire Saunders m.fl.). Højskolesangbogen for børn er en virkelig fint illustreret bog med de bedste sange fra vores blå højskolesangbog.

Blandt mine absolutte børnebogsfavoritter er Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte og Alle vi børn i Bulderby, og så kan den norske børnebogsforfatter Maria Parr lidt af det samme – hendes bøger Vaffelhjerte og Tonje Glimmerdal er også på hylden herhjemme.

Jeg læser selvfølgelig også litteratur for voksne, og lige for tiden er jeg hoppet på Detaljerne af Ia Genberg og Ulvespring af Kerstin Ekman. Bøger, som senest har gjort indtryk på mig, er blandt andet Kvinder uden mænd af Shahrnush Parsipur, Statsborger af Claudia Rankie og SULT af Tine Høeg.

Hvilken musik kan du godt lide at lytte til?

Jeg er vokset op i et hjem, hvor det lydlige baggrundstæppe bestod af progressiv rock fra 1970’erne og en helt masse jazz – fra de allerstørste til de mere smalle. Derfor har musikere som David Bowie, Joni Mitchell, Keith Jarrett, Miles Davis, John Coltrane, Charles Mingus fulgt mig siden barndommen. Jeg har taget nyere kunstnere til mig undervejs, fx Yussef Dayes, Tom Misch, Yann Tiersen og Lana Del Rey, og også danske som fx Little North og Sinne Eeg.

For tiden lytter jeg gerne til nyere kvindelige kunstnere som Ginne Marker, Anna B Savage, Solange, Coco O., eee gee og Dina Ögon. Jeg holder også af kunstnere, som leger med det danske sprog og poesien heri, fx Guldimund, Patina, Bisse, Pil og Ukendt kunstner. Hvis det skal være noget med mere gang i, skal det være velproduceret pop eller rock fra fx Drew Sycamore eller Japanese Breakfast, og så selvfølgelig Mew fra min egen ungdom.

Når det skal være ekstra børnevenligt, hører vi Albertes bedste Børnesange, Bennys Badekar, Sebastian, Min Mormors Gebis (Dissing & Las), Cirkeline og Coco rejser til Afrika (Moussa Diallo) eller Sigurd Barretts fortolkninger af danske sange.

Hvilken slags film er du til?

Vi har set en god del af Hayao Miyazakis japanske tegnefilm sammen med mine børn, og især Min Nabo Totoro og Ponyo er yndlingsfilm hjemme hos os. Poetiske og visuelt meget smukke kærligheds- og venskabsfilm er også lige mig, fx Call Me By Your Name, Paterson, Marriage Story, Little Women (den nyeste filmatisering), Frances Ha eller Lady Bird. Måske faktisk bare noget af Noah Baumbach og Greta Gerwig, kan jeg godt se.

Hvad går du ellers rundt og laver, når du ikke er på biblioteket?

Så bruger jeg mest tiden med min familie i et familiebofællesskab, hvor der altid er børn og voksne (og dyr) at være sammen med.

Hvad vil du fremhæve ved biblioteket, som det allerbedste?

Det allerbedste ved biblioteket er, at alle er velkomne og ønskede, og der er fri og lige adgang til kvalificeret vejledning og inspiration, både på det fysiske lokalbibliotek, men også på e-reolen eller bibliotekets hjemmeside. Her er aviser, magasiner, fagbøger, rejsebøger, havebøger, kreabøger og alverdens fiktive universer, man kan fordybe sig i, og gå på opdagelse alene eller sammen. Biblioteket er et kulturelt og lokalt fællesskab, og det er muligt at komme til spændende arrangementer for børn og voksne, uden det bliver alt for dyrt eller at man skal ind til storbyen.