Vidste du, at du kan finde vikinge-graffiti i Istanbul?

05.07.23
Læs med når Jeanette Varberg springer i vikingeskibet og tager os med på plyndringstogter, opdagelsesrejser og handelsture over det meste af verden.

Vil du gerne lære noget om vikingerne, så kan jeg anbefale dig at læse denne bog.  

I bogen fortæller Jeanette Varberg, der er arkæolog og museumsinspektør og som ved en masse om vikingerne, om, hvordan vikingerne sejlede rundt, plyndrede, handlede og bosatte sig i verden.

I bogen kan du blive klogere på, hvor længe vikingetiden varede, og du kan læse om, hvor lang tid det tog for vikingerne at bygge deres skibe, og om hvor mange får der skulle klippes, før de havde nok uld til at væve de store sejl.

Med de store skibe sejlede vikingerne ud for at plyndre i andre lande. De sejlede eksempelvis til den engelske ø Lindisfarne hvor de plyndrede klostre og stjal alt deres sølv, slog nogle munke ihjel og tog nogle af dem som slaver. Ud over at plyndre, bosatte vikingerne sig også i andre lande. Først bosatte de sig i England, Irland og Skotland, senere rejste de videre ud og bosatte sig på Færøerne, Island og i Grønland.  I Grønland fangede de mange hvalrosser, for hvalrostænder var meget værd dengang, ligesom guld og diamanter er i dag.  Hvalrostænderne, sølvet de stjal og slaverne brugte vikingerne til at handle med ude i verden.

I bogen kan du også læse om nogle af de lidt mere kendte vikinger, måske har du hørt deres navne før. Der var Erik den Røde, Leif den Lykkelige og Harald Blåtand. Harald Blåtand var den konge, som gjorde, at vi danskere blev kristne. Før danerne, som vi hed dengang, blev kristne, troede de på den nordiske mytologi.

I den nordiske mytologi er der mange guder, du kender dem måske. Der er Odin, som er den mest magtfulde, så er der Thor og Freja, bare for at nævne nogle stykker.

Læs meget mere om vikingerne i bogen.

Du kan også prøve at læse:

Svend Brinkmann fortæller om Livet, døden og jagten på sandheden.

Eske Willerslev fortæller om Kloge neandertalere, alienkranier og syge vikinger.

Alle disse bøger er en del af bogserien ”Er du rigtig klog?” -børnebøger som er fulde af fantastiske fakta og vild viden.

Lån bogen