FN's Internationale Børnedag Børns ret til: Ligestilling mellem kønnene

17.11.23
D. 20. november er det FN's internationale børnedag. Dagen er til for at bevidstgøre børn verden over om deres rettigheder, som blandt andet at alle børn har ret til at lege, gå i skole og behandles lige uanset køn. På Fredensborg Bibliotekerne markerer børnelitteraturformidlerne dagen ved at fremhæve en god portion børnebøger, der på hver sin måde belyser et område, der både er nævnt i FN's Børnekonvention, og som samtidig også fremgår af FN's verdensmål.

Den store bog om superkræfter af Susanna Isern

Mod, skarpe sanser, tålmodighed, evnen til at fortælle historier, regne eller danse - alle børn har en superkræft, og i denne fantastiske store billedbog møder man side for side et barn og en sød beskrivelse af, hvad der lige netop er dette barns helt særlige superkræft. Vi er alle sammen noget helt specielt – det formidler denne bog på skøn vis.

Fra 4 år.

Jeg er Luca af Jean-Loup Felicioli

Luca er flyttet med sin familie og skal starte i en ny skole. Vi fornemmer hurtigt, at noget på den gamle skole er sket – men hvad dog? Luca bærer på en hemmelighed, som bliver sværere at bære alene og holde for sig selv, jo tættere venskabet til den nye veninde Zoé bliver. Bogen handler om at være anderledes, om krop og køn, og at turde åbne sig op og stole på andre igen. Illustrationerne bærer den rørende fortælling, og bogen er for alle, som har følt sig ensomme, anderledes eller bange for at miste en ven.

Fra 11 år.

Små mennesker, store drømme af Isabel Vegara

Serien ”Små mennesker, store drømme” er spækket med mennesker i alle farver og størrelse, og historier om deres drømme. Bøgerne om ”RuPaul” og ”Jane Austen” handler om modet til at følge sin egen vej, kønsroller og om at kende sin egen kraft og værdi i verden.

Bøgerne fungerer godt til højtlæsning for store børnehavebørn og børn på 6-7 år, men kan også bruges til temaarbejde af større børn.

Det øjeblik du tvivler af Sarah Engel

18-årige Vigga er i forvejen ekstra hårdhudet, da hun som en af de få piger har stor succes i det Københavnske skatermiljø. Da hun bliver kærester med William, går tingene helt over gevind og Vigga bliver udsat for trusler, hævnporno og meget andet grimt. 

Romanen skildrer hvor voldsomme ting, unge i dagens digitale some-verden, kan blive udsat for. Vigga må kæmpe for ligestilling, og for sin plads i et miljø, hvor det modsatte køn dominerer - ikke på grund af deres evner eller præstationer, men blot på grund af deres køn.

Sarah Engel skriver som altid fantastisk til unge mennesker og bogen kan læses fra omkring 13 år.