FN's Internationale Børnedag Børns ret til: Kvalitetsuddannelse

17.11.23
D. 20. november er det FN's internationale børnedag. Dagen er til for at bevidstgøre børn verden over om deres rettigheder, som blandt andet at alle børn har ret til at lege, gå i skole og behandles lige uanset køn. På Fredensborg Bibliotekerne markerer vi dagen ved at fremhæve en god portion børnebøger, der på hver sin måde belyser et område, der både er nævnt i FN's Børnekonvention, men som samtidig også fremgår af FN's verdensmål.

Hvordan begynder man i skole? af Anna Fiske

Billedfagbogen her er oplagt at læse med dit barn, der er særligt nysgerrig på skolelivet, og som måske snart skal starte i skole. På enkel og inkluderende vis fortæller den i ord og glade illustrationer om, hvordan det er at starte i børnehaveklassen. Den viser bl.a., hvordan forskellige skoler kan se ud, præsenterer de voksne, der arbejder på en skole, fortæller lidt om skolehverdagen og en masse andre brugbare ting, der hører sig med til at være et lille skolebarn. 

Fra 5 år

Kend din historie: 25 kvinder der formede fortiden af Gry Jexen

Rejs med tilbage i tiden og hør om 25 modige og selvstændige kvinder, som har været med til at skrive historie. De 25 kvinder har sat vidt forskellige aftryk på deres samtid. Læs fx om Danmarks første stuntkvinde, Emilie Sannon, om tøjdesigneren Margit Brandt, den blændende geofysiker Inge Lehmann eller Danmarks første kvindelige akademiker og læge Nielsine Nielsen – blandt mange andre. Kvinderne har i de fleste tilfælde mødt modstand i deres samtid, men insisteret på egne evner og ret til at praktisere og udvikle deres særlige talent – og kan være forbilleder for nutidens unge.

Fra 9 år.

 

Børn af tiden: kokasser, krig og corona af Gitte Søby Madsen

Corona var en særlig tid og nedlukningerne og virtuel skolegang er noget som nutidens børn kommer til at fortælle fremtidige generationer om, med den klassiske start ”Dengang jeg var barn..”

Men hvordan var det dengang nutidens børns forældre var børn? Eller da deres bedsteforældre var børn?

Denne bog dykker konkret og barskt ned i skole og hverdagslivet gennem årtierne fra coronatid i 2020 til kokasse-toiletter i 1920’erne.

Fra 9 år

Hvad er en skole? af Luca Tortolini

Bogen beskriver hvad skolen er for et rum, og om de børn og lærere, der har deres hverdag i den. På fineste vis hører vi om alle idéerne, ordene og al den viden, der fylder skolen – og som kan være med til at ændre verden. Bogen fortæller om alle de verdner der findes inde i alle børn og voksne og om verden omkring os, som vi kun får én af og skal sørge for at passe godt på.

Højtlæsning for 6-7 år, men kan også læses med store børnehavebørn.