Hyppigt stillede spørgsmål

Her forsøger vi at svare på nogle af de spørgsmål, som vi ofte hører fra brugerne af biblioteket.

Lån og bøder

Hvad koster det at bruge biblioteket?

Det er gratis at låne, og det er gratis at blive oprettet som låner. Det er også gratis at aflevere til tiden.
 

Hvad koster det, hvis jeg afleverer en bog for sent?

Du kan finde gebyrtaksterne ved at følge linket. Bemærk at vi ikke kalder det bøder. Kun politiet kan udskrive bøder. Vi må nøjes med “overtidsgebyrer”.
 
 

Hvordan betaler jeg, hvis jeg skylder penge?

Du kan betale via Mit Betalingsoverblik, hvor al gæld til Fredensborg Kommune samles og kan betales med kort eller MobilePay. Det er også muligt at betale med MobilePay på biblioteket. Betaling med kontanter kræver en særlig aftale med Fredensborg Kommunes Borgerservice.
 

Hvor meget må jeg skylde?

Ja, helst ser vi, at du ikke skylder noget, men det er først, hvis du skylder 200 kr. eller mere i gebyrer, at du bliver blokeret og ikke længere kan låne og reservere.
 

Jeg har desværre smidt en biblioteksbog væk. Hvad koster det?

Det koster det, som det koster biblioteket at genanskaffe den. Dvs. bogens pris plus det vi kalder klargøring. Det kan være indbinding eller plastning. Bemærk, at hvis det er en DVD du har mistet kan erstatningsprisen være langt højere end, hvad DVD’en koster i en almindelig butik. Det skyldes, at biblioteket skal betale for retten til at låne den ud. En DVD kan derfor nemt koste os 1000 kr. eller mere, så pas godt på dem!
Pinkoden
 

Hvad skal jeg bruge en pinkode til?

Pinkoden kan først og fremmest bruges til at reservere og forny materialer, tjekke din lånerstatus, og til at benytte selvbetjeningsautomaterne på bibliotekerne med og til at lukke dig ind på de selvbetjente afdelinger med. Derudover kan du hjemmefra bruge den til en lang række af vores netkilder, såsom at se film via Filmstriben, læse ebøger via eReolen og læse magasiner via RB Digital. Pinkoden er med andre ord nødvendig, hvis du vil benytte biblioteket.
 

Hvordan får jeg en pinkode?

Du kan oprette dig selv som låner ved hjælp af MitID. Hvis du ikke har en MitID, er du nødt til at komme hen på et af kommunens biblioteker i den betjente åbningstid og blive oprettet af personalet. Husk dit sundhedskort.

> Opret dig med MitID
 

Kan jeg logge ind med MitID?

Ja, du kan godt logge dig ind med MitID. Når du trykker på "Login" øverst til højre, får du muligheden for at logge ind med enten pinkode eller MitID.
 

Jeg har glemt min pinkode. Hvordan får jeg en ny?

Hvis du er oprettet som låner, men bare har glemt din pinkode, kan du selv lave en ny ved at logge ind her på hjemmesiden med MitID. Du kan også henvende dig personligt på biblioteket og få personalet til at lave en ny pinkode til dig.
 

Kan jeg oprette mit barn via hjemmesiden?

Hvis du er forælder til børn på til og med 17 år, kan du oprette dem med dit MitID. Følg linket for at gå i gang. Bemærk, at du som forælder hermed accepterer, at du er økonomisk ansvarlig, hvis dit barn skylder penge til biblioteket.
 

På biblioteket

Har I trådløst netværk?

Jep, det hedder FK-BIB i alle afdelinger, så kom du bare herhen med din bærbare computer, tablet eller andet trådløst udstyr og slut det til. Du skal dog være opmærksom på, at vores trådløse netværk er åbent og ukrypteret. Du kan altså risikere, at andre som er tilsluttet netværket, kan opsnappe din kommunikation. Vi fraråder derfor, at du bruger dit kreditkort eller netbank, når du bruger vores trådløse netværk, og gør du det alligevel, er det helt på dit eget ansvar.
 

Hvornår har biblioteket åbent?

Hvem kan låne et mødelokale?

Mødelokaler kan kun lånes af foreninger med hjemsted i Fredensborg Kommune. Vi låner ikke mødelokaler ud til enkeltpersoner eller private virksomheder.
 

Kan man spørge biblioteket om alt?

Tja, bum bum. Alt er jo så meget sagt. Som hovedregel kan man sige, at hvis vi ikke selv kan svare på det, så kan vi fortælle dig, hvem der kan.

 

Lån og reserveringer

Kan jeg aflevere bøgerne på et andet bibliotek?

Du kan uden problemer aflevere bøgerne på et af kommunens fire biblioteker, da vi kører fælles IT-system. Du kan også normalt aflevere i andre kommuner, men så er det helt på eget ansvar. Hvis bogen bliver væk undervejs til os, er du ansvarlig og skal erstatte den. Du skal også være opmærksom på, at afleveringen først tæller fra, at bogen ankommer til os, hvilket normalt tager 2-3 hverdage, men i enkelte tilfælde kan tage op til en uge.
 

Jeg har bestilt en bog for læææænge siden. Hvorfor kommer den ikke?

Der kan være meget stor forskel på, hvor lang tid der tager for en bestilt bog at blive klar til afhentning. Er det en vi selv har stående på hylden, tager det normalt fra nogle få minutter til en dags tid eller to. Er det en vi skal skaffe fra et bibliotek uden for kommunen, kan det tage fra to dage til mange måneder. Nogle bøger findes kun i et enkelt eller ganske få eksemplarer i landet, og hvis der er efterspørgsel på dem, kan du risikere at vente meget længe.
 
Der kan selvfølgelig også ske fejl et sted i processen. Der bliver hver dag sendt mange, mange tusind bøger mellem Danmarks biblioteker via en fælles transportordning. Engang imellem bliver bøger sendt til et forkert bibliotek. De kan være bortkommet. Bestillinger kan blive væk. Misforståelser kan opstå. Hvis det er en bog, som du mener burde være hjemme på et af Fredensborg Bibliotekerne, men som du efter tre hverdage stadig ikke har fået besked om, bør du kontakte os. Er det en bog, som du mener burde være hjemme et andet sted i landet, bør du kontakte os efter ca. 14 dage, hvis du ikke har hørt noget. Vi har dog selv en procedure, når et materiale ikke er modtaget, som betyder, at vi 14 dage efter en bestilling er afsendt, kigger på den igen og evt. genbestiller den.
 

Der stod på skærmen, at bogen var hjemme, men jeg kunne ikke finde den, da jeg ledte på hylden. Hvorfor?

Det kan der være flere årsager til. Bogen kan være sat forkert og dermed i praksis være ikke-eksisterende, indtil den tilfældigvis bliver fundet. Den kan også netop være afleveret og ikke sat på plads endnu. Det kan også være, at du har misforstået skærmbilledet og leder det forkerte sted. Når du ikke kan finde en bog på hylden, er det derfor altid en god idé at spørge bibliotekaren. I de fleste tilfælde, kan han eller hun løse problemet om ikke andet ved at skaffe et andet eksemplar.
 

Jeg havde reserveret en bog, og nu er den blevet lånt ud til en anden?!!

Ja, det kan godt forekomme. Hvis du reserverer en bog derhjemmefra, og en anden låner kommer på biblioteket og tager den, før personalet har ekspederet din bestilling, så får den anden låner den. Men du skal se det fra den anden låners synspunkt. Du ville vel heller ikke bryde dig om, hvis du fandt en bog på hylden, og så personalet rev den ud af hænderne på dig, fordi en anden havde siddet derhjemme og reserveret den. Ingen af delene er helt fair, men vi synes alligevel vores politik er den mindst unfair af de to, fordi den tilgodeser den person, som rent faktisk har ulejliget sig hen på biblioteket.
 

Hvor lang tid går der, før man kan låne de nyeste bøger?

Det kan svinge meget. De bøger vi forventer størst efterspørgsel på, bestiller vi før de udkommer eller kort tid derefter. Når det er sket, skal de som regel klargøres, hvilket kan tage yderligere nogle dage. Langt de fleste bøger er klar til udlån 1-2 måneder efter de udkommer. Men i alle tilfælde, kan bøgernes reserveres hos bibliotekaren eller via vores kontaktformular.
 

Jeg har skrevet en bog og vil gerne have bibliotekerne til at købe den. Hvordan gør jeg?

Biblioteket har en fast leverandør af bøger, som langt de fleste bøger bliver købt igennem. Er din bog udkommet på et officielt forlag, får vi den sandsynligvis tilbudt på et tidspunkt og køber den, hvis den har relevans for os. Er din bog selvpubliceret, er det ikke sikkert vi får den tilbudt. I så fald er du velkommen til at sende et brev eller et gennemsynseksemplar til os og fortælle os, hvordan vi køber den. Vi forbeholder os dog til hver en tid retten til ikke at købe en bog. Det er bibliotekarerne, som suverænt bestemmer, hvad der bliver købt og ikke købt. Kun Det Kongelige Bibliotek er forpligtet til at have alle danske bøger stående.
 

Hvor længe kan man låne en film?

Som udgangspunkt kan man låne en film i 7 dage - dog kan man låne dokumentarfilm i 31 dage - men hvis ikke andre står i kø til at låne det, kan du forny den yderligere 7 dage via din lånerstatus. De fleste andre af bibliotekets materialer kan du låne i 31 dage. Som en ekstra service kan vi tilbyde at sende dig en sms eller en mail nogle dage, før du skal aflevere materialet, for på den måde at undgå gebyr.
 

Jeg skal på ferie, og når derfor ikke at hente den længe ventede nye krimi. Hvad gør jeg?

Under Brugerprofil, når du er logget ind, kan du sætte dine reserveringer på pause i en periode. Det vil betyde, at ingen af dine reserveringer bliver opfyldt i denne periode, men at du beholder din plads i reserveringskøen.
 

Hvor mange bøger kan jeg låne ad gangen?

Der er som udgangspunkt ingen begrænsninger på, hvor mange materialer du kan låne. Den uofficielle regel er "inden for rimelighedens grænser", hvilket vil være et skøn fra bibliotekets side.
 

Kan I se, hvad jeg tidligere har lånt?

Nej - i overensstemmelse med registerloven bliver sammenkoblingen af lånerdata og lånt materiale slettet i samme øjeblik, lånt materiale afleveres. De eneste oplysninger, der gemmes, er antal af lån. Dette sker kun af hensyn til statistikindsamling. Du kan dog selv se, hvad du tidligere har lånt, hvis du benytter dig af vores app. Her kan man give appen tilladelse til at huske sin lånehistorik.

 

Fornyelser

Hvor mange gange kan jeg forny mine materialer?

Du kan højst forny fire gange. Har du brug for materialerne i længere tid, er du velkommen til at henvende dig. Så finder vi ud af noget.
 

Hvorfor står der, at jeg ikke kan forny mine materialer?

Der kan være flere årsager. Den mest oplagte er, at en anden låner har reserveret det. Som nævnt ovenfor er det desuden kun muligt at forny et materiale fire gange. Det kan også være, at det er for tidligt at forny. Man kan nemlig først forny, når afleveringsdagen nærmer sig. 

 

Søgning og baser

Hvordan bruger man biblioteksbasen?

Som med det meste andet teknik kræver det øvelse at blive god til at bruge biblioteksbasen. Der er mange faldgruber og spidsfindigheder. Vi kan kun opfordre til, at du kommer og snakker med os, hvis du gerne vil lære at blive god til at bruge søgebasen. Brug evt. vores Book-en-bibliotekar-service. Vi har også lavet en side med tips til gode søgninger.
 

Hvordan forholder I jer til datasikkerhed og privatlivsbeskyttelse?

Biblioteket gør meget ud af, at overholde alle love og regler om datasikkerhed og beskyttelse af vores brugeres privatliv. Du kan læse mere om vores brug og beskyttelse af persondata under siderne om GDPR og videoovervågning.

> Fortsæt til side om GDPR
> Fortsæt til side om videoovervågning

 

Bag scenen

Hvad laver bibliotekaren, når biblioteket ikke er åbent?

Bibliotekarene har mange opgaver ud over at hjælpe lånerne i åbningstiden. De skal løbende sørge for, at der bliver indkøbt nye bøger og andre materialer til udlån, ligesom ældre materialer skal kasseres. Nogle bibliotekarer er også med til at planlægge arrangementer og udstillinger og udarbejde informationsmateriale. Andre arbejder med at forbedre og tilpasse de it-systemer, som ligger bag bibliotekets drift, mens andre igen beskæftiger sig med bibliotekets websider. Endelig foregår der hele tiden projekter af kortere eller længere varighed, som har til formål at udvikle biblioteket, så det hele tiden svarer til borgernes behov og ønsker. I øvrigt er det ikke kun bibliotekarer, som beskæftiger sig med mange af disse ting. En stor del af personalet har andre uddannelser og kvalifikationer.
 

Hvad laver bibliotekaren, når han eller hun står eller sidder og kigger ind i skærmen på vagten?

Den største del af en bibliotekars vagt går med at hjælpe lånerne med at finde de materialer og informationer de leder efter. Men indimellem ekspeditionerne har bibliotekaren tid til at foretage sig andre ting. Det kunne for eksempel være at tage sig af de bestillinger, som folk sender via hjemmesiden, eller at læse anmeldelser af de nye materialer, som biblioteket overvejer at købe. Men uanset hvad, så kan du altid afbryde dette arbejde for at spørge om hjælp, for bibliotekaren sidder først og fremmest på sin vagt for at hjælpe dig, som kommer på biblioteket,  alt andet arbejde har 2. prioritet. 
 

Jeg vil gerne være bogopsætter, men hvad skal jeg gøre?

Biblioteket søger med jævne mellemrum nye bogopsættere. For at blive taget i betragtning skal du være mellem 14 og 17 år. Du kan se under Jobs på biblioteket, når vi er på udkig efter en ny bogopsætter, og så kan du udfylde et ansøgningsskema på nettet og sende det til os. Indtil da er det en god ide at øve sig på alfabetet og lære, hvordan DK5-klassifikationssystemet fungerer.