Tora

Litteraturformidler

Hvad er din funktion på biblioteket?
Jeg er cand.mag. i historie og museumsstudier, og det er bl.a. den bagage, jeg har med mig i min funktion som litteraturformidler på Fredensborg Bibliotekerne. Jeg håber at jeg kan være med til at få især de historiske fagbøger ud til en bredere læserkreds.

Hvad kan du godt lide at læse?
Jeg kan af åbenlyse grunde godt lide at læse faglitteratur men også historiske romaner holder jeg af at læse. Med Svetlana Aleksijevitj’ værk ”Krigen har ikke et kvindeligt ansigt”, som formidler sovjetiske, kvindelige soldaters oplevelser af at være netop kvinder i den røde hær under 2. verdenskrig, fik jeg øjnene op for dokumentarromanen som genre. En genre som netop er Aleksijevitj’ force. Hele hendes forfatterskab – som hun fik Nobels litteraturpris for i 2015 – er fantastisk og er det forfatterskab, jeg oftest anbefaler til andre.

Mod sædvane” af Birgitte Possing er den nyeste faglitterære udgivelse, jeg har læst. Det er en bog om Ninna Arbos indtil nu ufortalte undergrundsarbejde for at give lesbiske kvinder muligheden for at få børn uden en mand i slutningen af 1970’erne. Mine faghistoriske interesser spænder dog bredt fra middelalderhistorie over 1700-tallets Danmark til Sovjetrusland og samtidshistorie. Og så har jeg et virkelig blødt punkt for lokalhistorie, som jeg også gerne vil udbrede.

Når det skal være mere letfordøjeligt læser jeg gerne biografier, jeg mere eller mindre tilfældigt hiver ned fra hylde 99.4.

Mine største skønlitterære læseoplevelser de seneste år har været ”Lykke-Per” af Henrik Pontoppidan, ”Årene” af Annie Ernaux og ”En Dødsnat” af Marie Bregendahl. Det er fantastisk, når bøger med mere end 100 år på bagen fremstår dugfriske i sproget og stadig taler til mennesket i os. 

Hvilken musik kan du godt lide at lytte til?
Som barn af 1980’erne er navne som Prince, Talk Talk, A-ha og Eurythmics nogle af dem, jeg stadig holder fast i. I 1990’erne kom The Smiths, Nirvana, PJ Harvey og Happy Mondays på min playliste. Min mand har åbnet mine ører for bands som Sly and the Family Stone, Dan Hicks, Neil Young og Tom Waits.

Skal det være klassisk er jeg ovre i Fauré, Debussy og Carl Nielsen og ikke nærmere defineret barok-musik.

Hvilken slags film er du til?
Den sidste film jeg så i biografen var min absolutte yndlingsfilm, Apocalypse Now, final cut 2019. Den var ikke blevet ringere af endnu engang at have været igennem Francis Ford Coppolas hænder og hoved. Men jeg går sjældent i biografen og streamer efterhånden mest film men især serier som fx In Treatment, Shtisel, Skam, og Mad Men.

Hvad går du ellers og laver, når du ikke er på biblioteket?
Min største interesse er min have. Her har jeg et utal af stauder, bl.a. en del forskellige geranium. Men nu har jeg fået en hund og er blevet lidt bekymret for, om jeg kan lære den, at den IKKE skal ”hjælpe” med at grave i haven…

Hvad vil du fremhæve ved biblioteket, som det allerbedste?
Biblioteket er måske den ypperste institution i vores demokrati. Her har alle, uanset alder og baggrund, fri og lige adgang til ucensureret litteratur, musik og film i både analog og digital form. Det er også på biblioteket, man kan mødes med andre om interessen for litteratur i læseklubber og til foredrag. Og så er det på biblioteket, mange af os har fået muligheden for at blive klogere på os selv og på andre gennem litteraturen, både den vi egentlig kom for at låne men også den, som bibliotekarer og litteraturformidlere har valgt at tage ned fra hylden og sætte i øjenhøjde.

Seneste nyt

No news were found.