En dag på Fredensborg Bibliotekerne - en antropologisk vandring

Hvad laver de egentlig på biblioteket i hverdagen? Kom med på en antropologisk vandring og få et indtryk af, hvor mange forskellige opgaver, der skal løses på et moderne bibliotek.

Klokken er 8 og på bibliotekerne er den medarbejder, der ansvaret for dagens morgenarbejde gået i gang med at hente dagens aviser, indregistrere dem og sætte dem op, så de er klar til dagens avislæsere. Materiale, der er blevet afleveret i den selvbetjente åbningstid håndteres og sorteres på bogvogne, ligesom bestilt materiale fra bibliotekets samling findes på hylderne. Hvis materialet er bestilt til afhentning i et af de andre huse klargøres det til kørsel. På Nivå bibliotek er en medarbejder i gang med at håndtere fjernlån dvs. når kommunens borgere hjembestiller bøger på andre af landets biblioteker eller hvis nogle af vores bøger er blevet bestilt af borgere i andre kommuner.
 

Oprydning

Der har været folk i udlånet siden personalet gik hjem i går og der ligger bøger og aviser spredt ud over flere af bordene og i sofaområdet ligger brugte kopper og slikpapir og flyder. Personalet rydder op. Undervejs henvender en borger sig og spørger om hjælp til at bruge printeren. Det er uden for den betjente åbningstid, men personalet i udlånet hjælper alligevel. En anden borger henvender sig og ønsker hjælp til at finde et specifikt materiale. Borgeren har selv ledt, men kan ikke finde bogen. Det viser sig, at borgeren har kigget under den forkerte delopstilling, så personalet finder hurtigt bogen.

En børnekulturformidler kommer bærende på paprør, sakse og billeder m.m. Hun er ved at gøre klar til besøg af en 0. klasse, der i dag skal have ABC Safari, hvor børnene skal på ekspedition rundt i børnebiblioteket og lede efter eksotiske dyr og samtidig øve bogstaverne og samarbejdsøvelser.
 

Samtaler, vandringer og skemakabaler

Forlader man udlånet og gå ind i storrumskontoret, sidder en litteraturformidler og forbereder sig til en forfattersamtale senere på ugen, mens en anden litteraturformidler forbereder sig til dagens læseklub om nyere Nobelprismodtagere og en tredje er i færd med at lægge ruten til sin litterære vandring. Samtidig er skemalæggeren i færd med at lægge kabalen, der får vagtskemaet til at gå op, så personalet så vidt muligt få deres ferieønsker opfyldt. Grafikeren lægger sidste hånd på plakaterne for kommende foredrag, mens en biblioteksassistent er i færd med at indregistrere nye bøger i vores bibliotekssystem. Den kommunikationsansvarlige er i færd med at lægge boganbefalinger og pressemeddelelser på hjemmesiden. En af bogindkøbene sidder fordybet i kommende udgivelser, der skal hjemkøbes til biblioteket og i et mødelokale sidder to medarbejdere sammen med en samarbejdspartner og drøfter mulighederne for samarbejde om et arrangement.

I Humlebæk tager personalet imod Sundhedsplejen, der sætter op til barselslegestue, mens en daginstitution ankommer i Fredensborg og spørger, om der mon er en af børnekulturformidlerne, der har tid til at læse højt og desuden anbefale bøger om årstiderne, da de har tema om dette.
 

Borgerne kommer

Kl. 11-17 åbnes der for borgerbetjening i udlånet Fredensborg og Humlebæk, men Nivå har betjent åbent kl. 12-18. ”Jeg har læst alt af Erland Loe, Fredrik Backman, Jonas Jonasson og Anne Grue og vil gerne læse noget mere i samme stil, kan I anbefale det?”, lyder en af dagens henvendelser, mens en studerende har brug for hjælp til at finde og bestille faglitteratur på engelsk fra flere forskellige universitetsbiblioteker. Atter en beder om hjælp til at finde en børnebog vedkommende ikke kan huske navnet på, ”men forsiden er vist rød”. Med opklarende spørgsmål og søgninger lykkes det personalet at finde frem til bogen. Et par borgere henvender sig for at få hjælp til at købe en arrangementsbillet til et af bibliotekets arrangementer og en del borgere beder også om hjælp til print, brug af selvbetjeningsautomater samt brug af computerne. Nogle beder også om hjælp til MitID og andre offentlige tjenester, der ikke er relateret til biblioteket, men ”det er jo her man kan møde et menneske” forklarer flere.
 

Sortering

En aftenskolelærer beder personalet om teknisk hjælp, da projekteren i grupperummet driller. Mellem borgerbetjening håndterer personalet i udlånet afleverede materialer, så de bliver registret og sorteret rigtigt på bogvognene og er klar til bogopsætterene. Der fyldes op med bøger på udstillingerne og reserverede materialer scannes og stilles klar i udlånskrybberne. Der laves løbende bogpleje, når personalet støder på bøger, der mangler sider, er fedtede osv.

I løbet af eftermiddagen kommer der et par støjklager, som personalet skal tage hånd om. Nogle unge har installeret sig i sofaområdet og hygger sig, men larmer måske lidt for meget.

Ved vagtens afslutning ryddes op i udlånet, mens formidlingskollegerne er i gang med at flytte borde og stole til aftenens forfatterarrangement.