Asger Beier Berndsen

Litteraturformidler

Hvad er din funktion på biblioteket? 

Jeg arbejder som børnekulturformidler. Og hvad vil det så sige? Det vil sige, at jeg er inde over det meste af det vi laver, der har børn som den primære målgruppe, hvor jeg formidler alt fra det rent litterære til en smeltedigel af kultur i alle afskygninger. Jeg er kæmpe litteraturnørd og uddannet cand.mag. i dansk sprog/litteratur, så jeg vil altid have en dugfrisk anbefaling af litteratur til børn (og voksne!) i alle aldre. 

Hvad kan du godt lide at læse?

Uha, er der pladsbegrænsning på den her besvarelse? Spøg til side: Jeg er lidt altædende, når det kommer til litteratur. Jeg spænder fra de helt tunge (bogstavelig talt!) klassikere som Lykke-Per til mere moderne romaner som Meter i sekundet og så til de helt smalle digtsamlinger, som jeg prøver at hitte en mening ud af. Og så er jeg også helt pjattet med godt skrevne krimier, hvor en bog som Dan Browns Engle og Dæmoner er en personlig favorit. Derudover er jeg også en stor fan af fantasy, herunder særligt fantasy til børn, hvor jeg for tiden er i gang med serien Den magiske boghandel og Magi og heltemod. Har det en underlig og udførlig mytologi eller magisk dimension, så hiver jeg den ned fra hylden. En helt særlig ting ved min læsesmag er nok også, at jeg virkelig er vild med islandsk litteratur. Den der særlige natur, der ofte gennemsyrer de nordatlantiske fantaster rammer mig lige i hjertet hver gang. Min tilgang til læsning er nok egentlig bare, at så længe det er godt, så betyder det ikke så meget, hvilken genre det er. 

Hvilken musik kan du godt lide at lytte til? 

Jeg har en virkelig skizofren musiksmag, som stikker i alle retninger, så hvis det virker helt i øst og vest, så er det fordi det er det. Jeg har en helt særlig ømhed for d’herrer Nick Cave og Leonard Cohen, som har været følgesvende igennem hele min ungdom og stadigvæk hives frem et par gange om ugen. Derudover er jeg også stor popfan og nyder kunstnere som Beyoncé, Billie Eilish og Taylor Swift i stride strømme. Jeg tager altid på Roskilde Festival, hvor jeg bliver præsenteret for en masse ny og spændende musik, så min musiksmag står nærmest aldrig stille.

Hvilken slags film er du til?

For det meste så centrerer mine yndlingsfilm sig faktisk om de mere virkelighedsnære skildringer af mennesker. Jeg kan rigtig godt lide en film som Paterson eller min yndlingsfilm Good Will Hunting, hvor man virkelig kommer ind på livet af en skæv eksistens. Jeg er dog også vild med at komme lidt væk fra jorden og elsker sci-fi film som Dune (2021) eller en god rum-opera som Star Wars (primært de originale fra 70’erne og 80’erne selvfølgelig). Min guilty pleasure er rom-coms som 10 Things I Hate about You eller 500 Days of Summer. Så igen: Jeg er nok lidt all over the place og smager lidt på alle havets serie- og filmfrugter.

Hvad går du ellers og laver, når du ikke er på biblioteket?

Jeg er kæmpe fodboldnørd. Jeg både spiller og ser fodbold i stor stil, og så følger jeg desuden rigtig meget med i cykelsport. Min far har været fodboldtræner/-leder al den tid jeg kan huske, så fodbolddelen er kommet ind med modermælken. Derudover nyder jeg at gå på vandreture, se alt for mange serier og at have venner forbi til middag med fejlslagne madeksperimenter. Og så elsker jeg at gå i teatret/biografen og sidst men ikke mindst at passe min nevø eller niece og særligt at læse sammen med dem. Lige for tiden har jeg særligt kastet min kærlighed på at spille PlayStation, så der er kamp om controlleren imellem mig og min kæreste derhjemme. 

Hvad vil du fremhæve ved biblioteket, som det allerbedste?

Nysgerrigheden. Jeg tror virkelig, at det er her den lystbaserede nysgerrighed kan være i fuld flor. Det at man kan gå på opdagelse i biblioteketsrummet, virtuelt såvel som fysisk, og blive præsenteret for alskens materialer og mennesker gør det til et vigtig dannelsessted. Måske særligt i et samfund, hvor der kan mangle fokus på de virkelig identitetsskabende kulturinstitutioner og her repræsenterer biblioteker en usnobbet og pluralistisk måde at formidle litteratur/kultur i øjenhøjde for alle. Og så er det bare fedt, at der er et sted, hvor spændende bibliotekarer og formidlere kan give én et praj om, hvad der rører sig i det litterære/kulturelle felt og kan vejlede i alt fra de bredeste krimier til de smalleste digtsamlinger og til praktiske printergøremål.