Læse og skrivestart

Som forælder spiller du en vigtig i rolle når dit barn skal lære at læse og skrive. Og for mange kan lixtal, lettal og lydrette bøger være en jungle at finde rundt i. Du er selvfølgelig altid velkommen til at spørge en bibliotekar, men her er et par gode råd til hvordan du kan hjælpe dit barn til en god læsestart.

Gør læsning til en fællesaktivitet.

Hold en ugentlig højtlæsningsaften, eller sæt en lydbog på under den lange biltur. Husk at bare fordi at dit barn selv kan læse er det ikke noget der hedder for gammel til at få læst højt for. Læs højt for dit barn og hvis muligt få dit barn til at læse højt for dig.

 

Læs hver dag.

Der anbefales 20 minutters læsning til børn hver dag, fordi det at læse er noget man skal lære at gøre. Ikke bare lære bogstaver og hvordan de kan sættes sammen til ord, men selve det at læse er noget at øjne og hjerne skal kalibreres til. At læse er ikke en medfødt evne, og det er derfor mange børn klager over at bogstaverne ”hopper og danser” på siden. Hjernen skal have tid og øvelse til at vænne sig til denne nye aktivitet. Men når man er ved at knække læsekoden så er 20 minutter meget lang tid. Afstem det derfor efter dit barns niveau. Læsning skal være en god oplevelse, ikke en sur pligt. 

 

List bogstaver og ord ind i hverdagen.

Kig efter bogstaver og ord rundt omkring jer. Vejskilte, teksten på siden af bussen, indkøbslisten m.m. Gør det til en leg og husk at rose og opmuntre. 

 

Inspirer dine børn til læsning ved at læse foran dem. 

Børn ser op til deres forældre og forsøger ofte at efterligne dem. Ved at læse foran dine børn viser du dem at læsning er værd at bruge tid på.

 

Lad barnet vælge sine egne bøger.

Når der skal vælges læsning er det vigtigt at barnet selv er med til at vælge. Lad barnet selv bladre igennem bøgerne og vælge hvilke bøger der skal med hjem. Det er med til at skabe begejstring omkring det der skal læses. Hvad end det er fordi emnet er spændende eller fordi den har en fin forside eller noget andet.
 

Materialer