Læselyst

Der er næsten ingen ende på alle de gode ting læsning kan gøre. Men hvad kan man som forælder gøre for at støtte op om læsningen? Det har vi nogle bud på her.

 

Hjælp dit barn med at finde læseglæden:

Undersøgelser viser at børn der læser meget klarer sig bedre i skolen, er bedre til at fordybe sig og koncentrere sig, har et større ordforråd og udviser mere empati. Og så er læsning slet og ret sjovt. Men for nogle kniber det lidt at finde læselyst og her er nogle tips til at hjælpe dig som forælder til at hjælpe dit barn med at finde læseglæden.

 

Inspirer dine børn til at læse ved at læse foran dem.

Børn ser op til deres forældre og forsøger ofte at efterligne dem. Ved at læse foran dine børn viser du dem at læsning er værd at bruge tid på.

 

Al læsning har værdi.

Hjælp dit barn med at finde litteratur der passer til dit barns interesser hvad end det er skønlitteratur, faglitteratur, tegneserier eller andet.

 

Spørg til dit barns læsning. 

På samme måde som du vil spørge ind til en skoledag eller fritidsaktivitet så spørg til hvad dit barn læser hen over aftensmaden.

 

Gør læsning til en fællesaktivitet. 

Hold en ugentlig højtlæsningsaften, eller sæt en lydbog på under den lange biltur. Husk at bare fordi at dit barn selv kan læse er det ikke noget der hedder for gammel til at få læst højt for. Læs højt for dit barn og hvis muligt få dit barn til at læse højt for dig.

 

Afsæt 15-20 minutter hver dag til læsning. 

Dette kan godt være en kombination af at dit barn læser og højtlæsning. Det er vigtigt at afstemme det efter dit barns niveau, så læsning forbliver sjov og ikke en sur pligt.

 

Læsestoffet skal være nutidigt og relevant. 

Som voksne har vi ofte mange gode minder og følelser omkring vores egen barndoms bøger og vil så gerne dele vores glæde med børnene. Problemet er at ikke alt tekst ældes med ynde over for alle børn. De 5 bøgerne er fantastisk sjove, men mange børn undrer sig over hvorfor de ikke bare hiver deres iPhone frem og ringer efter politiet når de er i fare. Klassikere har sit værd, men meget nyt og godt litteratur er skrevet siden hen og det er vigtigt for læselysten at præsentere børn for litteratur som de finder interessant og kan relaterer til.
 

 

Materialer