Hyppigt stillede spørgsmål til biblioteket under corona-lukningen

Fredensborg Bibliotekerne svarer stadig på henvendelser fra vores brugere. Her er svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål.

Har I virkelig helt lukket?

Ja, vi har lukket for almindelig service, men fra d. 4. januar ha du kunnet afhente bestilt materiale samt aflevere i vores nødbibliotek. Det er ikke muligt selv at lukke sig ind og lige hente en bog. Hvis du skal bruge en bog her og nu, henviser vi i stedet til eReolen.dk, hvor man kan finde et stort udvalg af både fag- og skønlitteratur som ebøger og netlydbøger.

> Læs om hvordan vi holder nødåbent

Skal jeg betale bøder for for sent afleverede lån?

Nej, man kommer ikke til at betale bøde - eller overtidsgebyr - for de lån, man skulle have afleveret, mens vi havde helt lukket, og som man af gode grunde ikke kunne aflevere til tiden. Det betyder dog ikke, at du bare kan beholde lånene til evig tid. Når vi åbner rigtigt igen, får man nogle uger til at aflevere. Derefter vil der igen blive opkrævet gebyr for de pågældende lån, også selvom de skulle have været afleveret, mens vi havde lukket. Vi melder ud, når det er besluttet, hvor længe frit-lejde-perioden varer.

Hvorfor har I sendt mig en hjemkaldelse, når I har lukket og jeg ikke kan komme til at aflevere?

Faktisk kan du godt aflevere nu i vores nødbibliotek. Men det er ikke derfor vi sender hjemkaldelser ud. Det gør vi fordi, at som så mange andre it-systemer, er vores ikke super intelligent. Vi har jo åbnet for, at man kan reservere bøger og afhente sine reservationer, når de er klar. Det sidste er vi nødt til at sende meddelelser ud om, men systemet kan ikke skelne. Når man åbner for én type besked, åbner man for alle, inklusive hjemkaldelser. Den gode nyhed er, at du stadig ikke skal betale bøde for at aflevere for sent, så derfor haster det ikke med at aflevere, og vi sender ingen regninger. Derfor er du alligevel velkommen til at forny dine lån for en god ordens skyld eller at aflevere dem, sådan som det nu er muligt at gøre.

> Læs om hvordan vi holder nødåbent

Hvad hvis jeg ikke kan forny mine lån?

Du er velkommen til for en god ordens skyld at forny dine lån, hvis det kan lade sig gøre, men hvis det ikke kan - for eksempel fordi en anden har reserveret bogen - skal du ikke fortvivle. Hvis du er færdig med bogen, kan du nu aflevere den i vores nødbibliotek, så den næste i køen kan få glæde af den, og ellers sker der ikke noget ved, at du ikke afleverer med det samme. Så længe vi ikke har normal service, skal du ikke betale bøde ved for sen aflevering. Når vi åbner igen for alvor, vil man få god tid til at aflevere og eventuelt løse problemer omkring fornyelser.

> Læs om hvordan vi holder nødåbent

Kan jeg komme omkring biblioteket og aflevere mine bøger i en bogkasse eller postkasse?

Fra d. 4. januar har du kunnet komme omkring biblioteket og aflevere dine lån i et særligt nødbibliotek med særlige åbningstider. Derudover er der ingen muligheder for at aflevere. Heller ikke i en postkasse. Du er i øvrigt velkommen til at beholde dine lån lidt længere, selvom afleveringsdatoen er overskredet, da der ikke vil blive opkrævet gebyr for de lån, der skulle have været afleveret, mens vi havde helt lukket.

> Læs om hvordan vi holder nødåbent

Kan jeg få bøger hjem fra andre biblioteker i denne tid?

Ja, i mange tilfælde kan du godt. Du kan således godt forsøge at bestille bøger, som Fredensborg Bibliotekerne ikke selv har, via Bibliotek.dk. Du skal dog være opmærksom på, at mange biblioteker i Danmark er helt lukkede og ikke ekspederer bestillinger. Det betyder, at enkelte titler er utilgængelige i øjeblikket og ikke kan bestilles. Er du i tvivl om et materiale kan skaffes hjem, kan du kontakte os via vores kontaktformular og bede os undersøge det.

> Gå til Bibliotek.dk

> Gå til kontaktformularen

Kan jeg komme ind på biblioteket og printe eller tjekke min email

Nej, alle vore afdelinger er helt lukkede for almindelig adgang.

Jeg skal skrive opgave og har brug for litteratur. Hvad gør jeg?

Studerende på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser kan godt blive betjent og få skaffet bøger under nedlukningen. Du kan også benytte eBiblioteket, hvor du kan låne ebøger og finde artikler.

> Læs hvordan vi kan hjælpe studerende

> Gå til eBiblioteket og find ebøger og artikler

> Læs om hvordan vi holder nødåbent

Jeg nåede ikke at hente et reserveret materiale, inden I lukkede. Hvad sker der med det?

Sidste chance for at hente materialer, der stod til afhentning, da vi lukkede i december, var den 11. januar. Du er altså nødt til at bestille materialet igen, hvis du stadig er interesseret i det.

Jeg er løbet tør for læsestof. Hjælp mig!

Vi føler med dig. Heldigvis kan du nu igen bestille bøger via hjemmesiden og komme og hente dem i vors nødbibliotek. Alternativt kan du ringe til 72 56 22 00 og afgive din bestilling. Du kan ikke selv komme og finde noget på vores hylder. Hvis du er nervøs for at gå ud og komme hen på biblioteket, tilbyder vi ebøger og netlydbøger, som kan læses på en telefon, tablet eller pc. Dem har vi til gengæld mange af, og du kan låne dem her og nu. Du finder dem via eReolen.dk, hvor du kan logge ind med dit normale login til biblioteket. Du kan låne 10 bøger om måneden, men hvis du vælger de såkaldte "blå" titler, kan du låne ubegrænset.

> Gå til eReolen.dk

Kan jeg sende post til kommunen via biblioteket?

Nej, den service er desværre afskaffet fra 1. januar 2021.

Hvornår åbner I igen?

Bibliotekerne er lukket for normal adgang til og med den 7. februar, med mindre regeringen forlænger de nuværende restriktioner for vores region.

> Læs om hvordan vi holder nødåbent

Hvad hvis jeg stadig ikke har fået svar på mit spørgsmål?

Så kan du kontakte os på telefon eller mail. Ring til 72 56 22 00 eller besøg vores kontaktformular.