Foto: Christian X ridder over grænsen i 1920

Invitation til samarbejde omkring markering af Genforeningsjubilæet 2020

I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med resten af Danmark. Fredensborg bibliotekerne vil gerne markere denne milepæl i danmarkshistorien og inviterer derfor alle interesserede til brainstormmøde.

Repræsenterer man en lokal forening eller virksomhed, eller har man bare interesse for emnet, kan man torsdag den 8. august klokken 19 komme til brainstormmøde på Fredensborg Bibliotek for at generere idéer til en markering af 100-årsjubilæet for genforeningen med Sønderjylland.

Mødet vil tage udgangspunkt i, at Kulturministeriets og Folketinget har oprettet en pulje, hvorfra man kan ansøge om midler til markering af Genforeningsjubilæet 2020. Puljen støtter udgifter til formidlende og folkeoplysende aktiviteter, udstillinger og andre aktiviteter med relevans for Danmarks og det dansk-tyske grænselands historie.

”Vi har på Fredensborg bibliotekerne en idé om at søge midler til aktiviteter inden for kategorien ’Danmarks etablering som nationalstat – og fremtiden’,” siger afdelingsleder på Fredensborg Bibliotek Maria Björnsdóttir. ”Fokus vil være på - med udgangspunkt i grænselandets historie og afstemningen 1920 - at perspektivere nationalstaten anno 2020.”

Fredensborg Bibliotekerne søger derfor lokale samarbejdspartnere med gode idéer.

”Det kan være lokalhistoriske foreninger, dansk/tyske foreninger, borgere med familiemæssig tilknytning til begivenhederne, kor, orkestre, rideforeninger, bagere, konditorer, historikere, kunstnere, forfattere, foredragsholdere, musikere, teaterforeninger, skuespillere, historiefortæller, forskere, skolelærere, pædagoger og så videre” siger Maria Björnsdóttir. ”Derfor vil vi gerne invitere til et brainstormmøde for alle, der kunne tænke sig at være en del af dette initiativ. Vi skal både have fokus på, hvilke aktiviteter vil vi lave, hvad vil det koste, og hvad vi sammen kan gennemføre alligevel, i tilfælde af vi ikke får tildelt midler fra puljen.”

Man kan læse mere om Kulturministeriet og Folketingets pulje på Kulturstyrelsens hjemmeside

Ønsker man at deltage i brainstorm- og idémødet den 8. august, skal man sende en tilmelding til Maria Björnsdóttir på mail marib@fredensborg.dk eller telefon 72 56 24 62 senest tirsdag d. 6. august kl. 16.