Historieskattejagt, Nivå: Spøgelsescenteret

Velkommen til Fredensborg Bibliotekernes historieskattejagt. En anderledes måde at høre en historie, der foregår lige dér, hvor du er.

Målgruppe: Børn, der går (eller snart begynder) i 0. – 3. klasse.
Varighed: Cirka 40 minutter – afhængig af deltagerne.

Ønsker du at printe forløbet, kan du downloade en pdf i bunden af denne side.

Før I går i gang, skal I vælge en holdkaptajn – helst en voksen. Det er holdkaptajnen, der styrer skattejagten og viser videoerne med historiefortælling (på telefon eller ipad). Det er også holdkaptajnen, der læser de beskeder, der står mellem videoerne højt. 
(Tekst i kursiv er beskeder til holdkaptajnen, der ikke skal læses højt.)

Først skal I finde post 1. Det er de tre bænke, der står lige ud foran Nivå Bibliotek. Med udsigt til blandt andet Netto. 
Sæt jer på en af bænkene og se den første video:

Nu skal du finde nogle træstammer, som du kan balancere på.

Stil dig med biblioteket på venstre hånd og gå ligeud - forbi skulpturen af en stabel med bøger. Lige bag biblioteket finder du en blå container (blå og andre farver), og herfra kan du se træstammerne. 

Gå hen til dem. 

Özlem og Hassan var nøjagtig lige hurtige til at balancere, og nu skal du se om, du kan gøre det endnu bedre.

For at slå dem skal du gå fra den første træstamme og hen til den, der er længst væk, inden holdkaptajnen har talt til 20. Hvis du falder ned, skal du begynde forfra.

Hvis der er flere børn i forskellige aldre, tæller holdkaptajnen til 25, når de yngste balancerer – og til 20, når de ældste balancerer.

Og kære holdkaptajn, tæl i et tempo, der passer til barnets evner, sådan at det er svært at nå – og han / hun samtidig har en chance.  

Når I er færdige, skal I finde bænken foran den tomme Fakta. (Overfor den blå container). 

Sæt jer på bænken og se næste video. 

Nu skal vi hjem til Özlem og Hassan og høre, hvad der skete om natten. I skal finde deres hus. Det er ikke svært. 

Stil dig med ryggen til den tomme Fakta og gå til højre. Gå op ad den lille trappe og til højre på stien, der fører ned under en bro, som der kører biler over. Gå under broen.

Når du lige er kommet under broen, skal du gå til venstre ad en vej, der hedder Niverød Kongevej. Gå ligeud indtil du kommer til den første bænk. Sæt dig her og se den næste video.

Nu skal I gå tilbage til Nivå Centret.

Når I går under broen, skal I gøre som Hassan og Özlem og råbe: ”Jeg er ikke bange for spøgelser.” Så højt I overhovedet kan. Hvis I altså tør…. 

Og kære holdkaptajn: Sørg for at råbe, når der ikke er andre mennesker, som kan blive generet af det. Hvis du ikke kan huske vejen, skal du jo bare gå ned ad stien (til venstre, hvis du står med ryggen til bænken) og så til højre ad stien, der fører under broen. Gå så ligeud indtil centret kommer på venstre hånd.)

Når I er kommet hen til centret, skal I sætte jer på en af de tre bænke foran biblioteket. 

Gå ind i centret og forbi kiosken (Nivå Vin og Tobak) og frisøren (Stender). Stop ved Nordeas pengeautomat.

Nu skal du gå igennem centret og ud på den anden side, ligesom Özlem skal. Men fordi det blev helt mørkt, da Özlem gik igennem, skal du gå med lukkede øjne. 

Og kære holdkaptajn, du kan tilpasse legen til børnenes alder og ønsker. De kan enten bare gå gennem centret med lukkede øjne, mens de holder dig i hånden, eller de kan gå uden at holde dig i hånden, så du – eller eventuelt et af de andre børn – guider og siger, hvor de skal gå hen. Pas på I ikke generer andre, og gå gerne i venstre side, hvor der ikke er butikker. I skal bare gå ligeud til nærmeste indgang fra frisøren – forbi blomsterbutikken.  

Når I har løst opgaven og er kommet helskindet igennem centret – hvis I altså kommer helskindet igennem centret - skal I sætte jer på bænken udenfor og se den næste video. 

Så! Nu skal du vælge, hvad Özlem skal gøre. 

Skal hun gå tilbage i centret og hjælpe sin bror? Eller skal hun løbe sin vej?

Og kære holdkaptajn: Hvis der er flere børn på holdet, skal I stemme om, hvad Özlem skal gøre. 

Hvis Özlem skal stikke af, skal I se denne video:

Hvis Özlem skal hjælpe sin bror, skal I se denne video: 

Så nu har du klaret historieskattejagten – og tillykke med det. Hvis biblioteket har åbent, kan du gå tilbage og få en præmie. Hvis det har lukket, kan du komme igen i åbningstiden. Der er én præmie pr barn, og du skal bare sige kodeordet: 

Jeg er ikke bange for spøgelser.

-----------------

Historieskattejagten er skrevet og fortalt af Maria Rørbæk. Copyright: Maria Rørbæk.