Foto: (Silvia Goldbaum Tarabini) Sylvain Malmouche
Foto: (Silvia Goldbaum Tarabini) Sylvain Malmouche

Fredensborg Bibliotekerne sætter fokus på jødeaktionen i oktober 1943

Fredensborg Bibliotekerne markerer sammen med en række samarbejdspartnere 80-året for et af besættelsestidens mest dramatiske øjeblikke: Jødeaktionen og flugten til Sverige i 1943

I oktober i år er det 80 år siden, at den tyske besættelsesmagt satte en uhyggelig aktion i gang i Danmark. Ordren blev givet til, at de danske jøder skulle findes og fanges.

Det lykkedes tusindvis af mennesker og familier at flygte til Sverige – mange fra Nivå og Humlebæk. Men omkring 500 jødiske mænd, kvinder og børn endte i transporter til kz-lejren Theresienstadt.

Fredensborg Bibliotekerne zoomer sammen med Fredensborg Kommunes kulturudvalg, Fredensborg Arkiverne, Fredensborg Folkeuniversitet og Nivaagaards Teglværks Ringovn ind på de dramatiske oktoberdage, der har sat så stort et præg på eftertidens fortælling om Danmark under besættelsen.

 

Den 28. september kommer historiker og journalist Simon Ankjærgaard på besøg på Humlebæk Bibliotek i samarbejde med Fredensborg Folkeuniversitet. Han har udgivet et af de nyeste bud på en samlet fortælling om jødeaktionen, nemlig ”Oktober 1943: De danske jøders flugt og fangenskab.”

>> Se mere og hent billetter til foredraget med Simon Ankjærgaard.

 

3. oktober får vi besøg af ph.d. i moderne historie Silvia Goldbaum Tarabini. Hun fortæller om de danske jøders liv og død i Theresienstadt.

>> Se mere og hent billetter til foredraget "De danske jøders liv og død i Theresienstadt" med Silvia Goldbaum Tarabini.

 

4. oktober kl. 17.30-ca. 19.00 afholder kommunens kulturudvalg en stemningsfuld mindehøjtidelighed ved Peder Madsens Strand med efterfølgende alsang. Tilmelding ikke nødvendig.

15. oktober kl. 11.00-13.00 afholder Nivaagaards Teglværks Ringovn sammen med Fredensborg Arkiverne en tur rundt på ringovnen for børn og deres familier.

 

 

Materialer