Demokratiet under angreb

03.03.22
Ruslands invasion af Ukraine og den aktuelle krig understreger vigtigheden af fri adgang til viden. Her spiller bibliotekerne og litteraturen en central rolle.

Tidligt om morgenen torsdag den 24. februar gik Rusland til angreb på Ukraine. Et angreb hvis brutalitet og eskalering er kommet bag på hele verden. Ruslands invasion af Ukraine er samtidig et angreb på den vestlige verdens sikkerhedspolitik, opbygget siden Berlinmurens fald. Det er et angreb på demokratiet, og det er et forsøg på at etablere nye sandheder og skabe stærke fjendebilleder.

I krisetider og i krigsførelse er det essentielt med adgang til reel information - som modsvar til de fake news, der florerer og som er en del af Putins våben. Demokratiet er afhængig af, at borgerne frit kan søge viden og deltage i samfundsdebatten. Der skal være plads og rum til udsyn og eftertanke. Hér har biblioteket en vigtig opgave i arbejdet med folkeoplysning. Det sker bl.a. gennem vores bogsamlinger, udstillinger og arrangementer. 

Netop nu har vi på Fredensborg Bibliotekerne bogudstillinger i alle tre afdelinger under overskriften ”Demokratiet under angreb”. Her kan du finde bøger, der er relevante for den aktuelle krig mellem Ukraine og Rusland. Længere nede på denne side finder du også boganbefalinger, som omhandler Ukraine, Rusland og emner som sikkerhedspolitik, krig og flugt. Der er også romananbefalinger, som kan gøre dig klogere på de respektive landes kultur og mentalitet.

Via vores hjemmeside har du adgang til eResurser, hvor du kan gå på opdagelse i aktuelle nyhedsartikler og magasiner fra ind- og udland. Søg på danske artikler fra Digital Artikelservice, Faktalink og Infomedia (sidstnævnte kræver at du er fysisk på biblioteket). På EBSCOhost og Press Reader kan du finde videnskabs- og nyhedsartikler fra internationale aviser og magasiner.  

> Fortsæt til vores eResurser

 

Litteraturens gave

”At læse god litteratur fra et land vil altid give et dybere indblik i befolkningens mentalitet og synsvinkel”. Citatet kommer fra Marie Tetzlaff, cand. phil. i russisk, oversætter og tidligere leder af Dansk Kulturinstitut i Moskva. Det blev bragt i en artikel i Kristeligt Dagblad d. 26. februar, der omhandlede litteraturen som en vej til forståelse af den russiske folkesjæl.

Udtalelsen peger på litteraturens unikke evne til at sætte os i andres sted. Litteraturen kan uddybe, nuancere, forklare og skildre. Med litteraturen kan vi stille spørgsmål, opsøge viden og få svar. 

For hvordan er det nu lige de historiske bånd er mellem Rusland og Ukraine? Hvordan er de to lande flettet sammen og hvad adskiller dem? Hvad kendetegner Putins magtform, den russiske kultur og det ukrainske folk? Stil spørgsmål og søg svar blandt vores bogreoler og på vores hjemmeside – og hiv fat i os, hvis der er noget særligt, du er på udkig efter.

 

Ukraine og Rusland i krig

Forstå den ukrainske og russiske folkesjæl