Fem fantastiske & fabelagtige billedbøger

Billedbøger du absolut må læse for dit barn!

Vi kender efterhånden til mange populære og klassiske billedbøger. Men hvert år bliver der udgivet en perlerække af nye morsomme og dybsindige billedbøger, der blot venter på at blive en del af en hyggelig læseoplevelse for store som små. Jeg vil gerne anbefale mine fem favoritter inden for nyere billedbøger, som jeg er sikker på, at du og dit barn vil elske at læse sammen. Billedbøgerne er vidt forskellige, men har det tilfælles, at de rummer originalitet, charme og den fineste humor, der er vedkommende for både børn og voksne.  

Døm gerne selv. Godt fornøjelse!

Den dag farverne fik nok (2017)
Af Drew Daywalt 
Farvekridtene i farveæsken har fået nok! Den sorte farve er så træt af at blive brugt til at tegne streger om andre ting og aldrig får lov til at være den dominerende farve i eksempelvis en regnbue. Og den beige farve føler sig glemt og misforstået. Den er træt af kun at blive brugt, når der skal farvelægges en stegt kylling. Farverne udtrykker hver især deres kvaler i breve til deres ejermand Viktor, der heldigvis lytter til dem – og skaber noget nyt!  
Bogen er virkelig morsom og fremført med en grafisk streg, der på bedste vis understøtter et vaskeægte børneunivers bestående af børnetegninger, farvekridt og oprør.    

Hittegods (2016)
af Oliver Jeffers
Hvad gør man, når man pludselig finder en trist pingvin uden for sit dørtrin? Drengen beslutter sig for at hjælpe pingvinen. Han prøver først at finde ud af, om der er nogen, der har efterlyst en pingvin. Det er der ikke. Han tror, at pingvinen er faret vild, og han beslutter sig derfor til at følge pingvinen hjem til Sydpolen. Sammen sejler drengen og pingvinen ud på det store hav, men pingvinen bliver endnu mere trist, når han står alene tilbage på Sydpolen. På hjemturen bliver drengen pludselig klar over, at pingvinen egentlig bare vil have en ven, så han skynder sig at tilbage for at hente sin nye ven!
Billedbogen handler om venskaber og ensomhed på en enkel og fin måde. Teksten er kortfattet, men sammen med de fine enkle illustrationer, er den yderst udtryksfuld og varm. 
(Vi har desværre mistet vores eget eksemplar, men køber snart nye eksemplarer hjem) 

Bogmonstret Gumle (2016)
af Emma Yarlett 
Gumle elsker at gumle og bide i ting. Men hvis der er én ting, som han absolut elsker at gumle på, så er det bøger! Og han spiser sig ind i de klassiske børneeventyr og forstyrrer fortællingernes gang. Heldigvis kan du hjælpe med at spore og fange bogmonstret, hvis du er meget heldig!  
”Bogmonstret Gumle” var en af mine helt store læseoverraskelser i 2016. Den er utrolig sanselig, original og humoristisk i dens måde at fortælle om bogmonstret Gumles sultne vej ind i de store klassiske eventyrer. Han er vitterlig det sødeste monster trods sine vandaliserende tendenser. 

Bjørnen, som ikke havde været der før (2015)
af Oren Lavie & Wolf Erlbruch
En kløe bliver til en bjørn, og bjørnen tager ud i skoven med det helt store spørgsmål: ”Er du mig?”. Det er et spørgsmål, bjørnen sætter sig for at finde svaret på. Filosofiske tanker og vendinger vokser frem på bjørnens vandring. For læseren er det en varm og poetisk rejse. 
”Bjørnen, som ikke havde været der før” er en kærlig og charmerende billedbog i særklasse. Den har samme søde naivitet som Peter Plys, hvor verdenen ligger åben, og tankerne flyder let, men blot på et højere abstraktionsniveau. Billedsiden er skabt af illustratoren Wolf Erlbruch, der virkelig formår at understøtte poesien med sine smukke og interessante illustrationer. 

Jeg har jo sagt godnat! (2017)
af Jory John & Benji Davies
Bjørn er ikke bare træt. Han er forfærdelig træt. Når han prøver at sove, kommer hans hyperaktive nabo, And, og vækker ham. And er overhovedet ikke træt, tværtimod, så han vækker Bjørn i tide og utide med forskellige forslag til aktiviteter, de kan lave sammen. 
Jory Johns fortælling om Bjørn og And er virkelig morsom. Det er en billedbog fyldt med humor og genkendelighed i forældre/barn-relationen. Og som altid gør Benji Davies illustrationer mig i godt humør. Hvis du heller ikke kan få nok af Bjørn og And, så har Jory John også udgivet ”Jeg har jo sagt, at jeg kan lide dig” (2017).

 

Anbefalet af Cathrine Priis Rasmussen

Materialer