Vildtvoksende og velskrevet scifi

Jonas Eikas novellesamling ”Efter Solen” vandt Nordisk Råds Litteraturpris med god grund.

Vinderen af Nordisk Råds Litteraturpris 2019 er en Science Fiction-novellesamling, hvor individernes grænser overskrides, bevidstheder glider sammen og kropsvæskerne flyder frit og poetisk.

De 5 noveller tegner et fremtidsbillede, der dog ikke er længere væk, end at det bygger på ting og fænomener, vi allerede kender i dag. Det er altså ikke et fjernt og uvirkeligt scenarie, Eika maler frem, men en nær, mulig konsekvens af nutiden. Derfor er Eikas værk også en tydelig kritik af vores nutidige verdensorden, af spekulant-regimet og af sexturismen. Som en mystisk metakommentar spekuleres der i én af novellerne i derivater – en investering i en anslået fremtidig værdi af en vare. En investering i fremtiden, simpelthen, og muligvis forfatterens eget bud på hvad novellesamlingen egentlig er, udover slet og ret at være blændende god litteratur.

Jonas Eikas noveller er langt fra den danske hofdisciplin, når det kommer til novelleskrivning. Det er ikke den nøgterne realisme, vi kender fra bl.a. Helle Helle. ”Efter Solen” skriver langt og fabulerende, men alligevel så enkelt og skarpt, at man suges ind i fremtidsscenarierne med en underlig selvfølgelighed. Novellerne er alle gennemsyret af et underligt overflydende begær, aparte relationer og obskure ritualer. Som når en flok Beach Boys udfører en fælles aftenseance med after-sun og parasolpinde, eller når det ene medlem af et trekantsforhold sover i fodenden af sengen som et dyr. Men det hele er skrevet med en ømhed og en klarhed, som suger læseren ind i historierne fuld af medfølelse. 

”Efter Solen” er en vildtvoksende, bizar og særdeles aktuel novellesamling, og den kan klart anbefales, uanset om man er vant til at læse science fiction eller ej. 

Anbefalet af Anders Greis
 

Materialer