Upåagtet roman om Treårskrigen overrasker positivt

Totalt overset roman om Treårskrigen overgår alle forventninger og gør, at denne bibliotekar ikke længere hånligt vil affærdige romaner fra forlaget Muusmann.

Vi ved alt om Krigen i 1864. Gennem Tom Buk Swientys fremragende skildringer i bøgerne ”Slagtebænk Dybbøl” og ”Dommedag Als” og den måske knap så fremragende TV-serie ”1864” har vi efterhånden fået et ganske godt indblik i den krig, som var med til at sætte sit præg på Danmark i de næste mere end 100 år.

Vi ved måske også, at krigen i 1864 havde en vis baggrund i den krig, som sluttede cirka 15 år tidligere, og som Danmark vandt, nemlig Treårskrigen, men dén krig er derudover ret overset og fylder ikke meget i vores bevidsthed.

Det samme kan siges om romanen ”6. juli 1849”, som netop tager udgangspunkt i Treårskrigen og det afgørende slag ved Fredericia. Jeg må indrømme, at fordi jeg ikke rigtig havde hørt noget om bogen, og fordi den er udkommet på det for mig – i romansammenhæng - ukendte forlag Muusmann, så havde jeg ikke de største forventninger. Jeg tænkte, at den nok var skrevet af en eller anden historiker, som nok vidste en masse om emnet, men som næppe havde tilstrækkelig kunstnerisk talent til at formidle sin viden på en fængende måde i skønlitterær form.

Hvor tog jeg fejl! Det er en glimrende og virkelig medrivende bog, som oser af autenticitet og drama. Hovedpersonen løjtnant Niels Peter Nielsen er alt andet end en helt. Han vil hellere end gerne springe over, hvor gærdet er lavest og overlade heltegerningerne til de skrydende patrioter. Men efterhånden som handlingen skrider frem, bliver han draget mere og mere ind i krigshandlingerne. Samtidig vikler han sig ind i et umuligt kærlighedsforhold til en gift kvinde. Den slags distraktioner har ødelagt mangt en lovende historisk roman, men kærlighedsforholdet viser sig i dette tilfælde at være et vigtigt element, som løfter historien fra bare en god krigsskildring til menneskeligt drama, når det er bedst – og faktisk også mest troværdigt.

Slutningen skal selvfølgelig ikke røbes, ud over at det afgørende slag om Fredericia ikke skuffer. Derudover er det bare en af den slags slutninger, hvor man sidder og tænker, ”Nej nej nej, det sker bare ikke!” Men det gør det, og bedst som man tror, at nu komme der ikke flere dramatiske krøller, så kommer der en til.

Alt i alt rigtig god læsning for både mænd og damer, som ikke bare er virkelig underholdende, men samtidig oplysende om en periode i danmarkshistorien de færreste er bekendt med.

Bogen er udkommet i to udgaver med lidt forskellige titler. Vælg en af dem nedenfor.

Materialer