Forside: Skarmbassen
Forside: Skarmbassen

Tror du på slumpetræf?

Af Ida
15.02.19
Hvis man er til mystik, gåder, kærlighed og en smule uhygge, så skal man ikke snyde sig selv for den stærkt undervurderede bog Skarnbassen flyver i skumringen af den svenske forfatter Maria Gripe.

I Skarnbassen flyver i skumringen fortælles historien om de tre teenagere; søskendeparret Jonas og Annika, deres ven David og deres sommerferie i en lille by i Smålandet. Her passer de et gammelt hus for en aldrende kvinde. De finder et skrin med to hundrede år gamle breve sendt mellem to unge mennesker, som minder meget om Annika og David. Jonas, Annika og David begynder nu at udrede hidtil uopklarede gåder – med hjælp fra en mystisk skarnbasse, som altid dukker op på det helt rigtige tidspunkt. Sælsomme ting sker i huset, og de oplever lidt af hvert - en båndoptager med hviskende stemmer på, en mystisk egyptisk statue, en gammel dame, der vil spille skak i telefonen, og en blå blomst, der har sit eget liv. Alt er ikke, hvad det ser ud til…
Det er Maria Gripes kunst, at hun kan fortælle historier, der kan fange selv en modvillig læser, og hun får sagt mangt og meget undervejs. Bjarne Reuter kalder bogen for ”den smukkeste børnebog”, han nogensinde har læst. ”Det er stor litteratur, som på forbilledlig vis fortæller om det store i det små og frem for alt minder én om, at man ikke skal gøre livet mindre, end det er. Læs den!” Anbefaling hermed givet videre. Den er for uhyggelig for de mindste men god fra omtrent 5. klasse og opefter. Er man en lidt drømmende tween, lander bogen garanteret på rette hylde.
 

Materialer